onsdag 9 juli 2014

Tips - Underbara Skuleskogen

Skuleskogens nationalpark kan man besöka gång på gång och gärna under olika årstider. Det finns så mycket vacker natur här, du kan få uppleva mystik, trollskog och slående vyer och såklart lite där emellan. Det är verkligen vackert på sommaren men kanske övriga årstider bjuder på ännu mer magi! Då naturen till vissa delar är ganska trolsk behöver det inte alltid vara soligt eller klart utan det är riktigt mysigt även med lite ruggigt väder. Slåttdalsberget och Tärnättvattnet är två av mina favoriter och jag presenterar dem med hjälp av lite bilder vi tagit.

För er som inte varit i Skuleskogen kommer lite kort "bra att veta" - fakta här.
  • Det finns tre entréer (nord, syd och väst) in i nationalparken och startar man från någon av dessa har man ett mycket bra utgångsläge, både för den som vill vandra och för den som inte vill eller kan ta sig speciellt långt in i nationalparken. Vid entré väst och nord finns till exempel grillplats i själva entrén och vid entré väst har en sträcka tillgänglighetsanpassats. Det gör att fler får möjlighet att ta del av naturen.
  • Det finns bra med parkeringar, toaletter, möjlighet till sopsortering, kartor och information vid entréerna. 
  • Vill man bara besöka entréerna krävs ingen speciell utrustning men ska man vandra vill jag verkligen rekommendera ett par stabila skor eller kängor.
  • En dagstur kan räcka många gånger men vill man övernatta finns ett antal stugor. Det är dock först till kvarn och nu under sommarmånaderna kan det vara högt tryck på dessa. Har man tält finns möjlighet att tälta men då på särskilt anvisade platser.
  • Sist, men kanske det viktigaste, ta med mycket och gott fika!

Slåttdalsberget
Från Slåttdalsberget har du en magisk utsikt, man ser ut över Sveriges högsta ö Mjältön och öarna Trysunda och Ulvön som i sig är värda ett besök. Senaste gången vi var i Skule besökte vi just Slåttdalsberget och se vilka vyer som bjuds! Att ta i beaktning är att det är något krävande vandring vissa sträckor. Du kan styra längden på vandring genom att välja bland de tre entréerna att starta från.

Börjar närma mig toppen


Så är känslan när man kommer upp och får se den mäktiga utsikten!

Nöjd tjejNjutning på hög nivå


Som jag sa, gott fika är ett måste


Mårtens obligatoriska "friluftspose"
Tärnättvattnet
Vid tjärnen finns en väldigt mysig stuga med plats för fyra personer. Här har du även möjlighet att slå upp ett tält. Det är inte långt från Slåttdalsberget så varför inte kombinera dessa två. Här finns ved och möjlighet att elda i en kamin om du sover i stugan under de kallare delarna av året. Även om du inte ska övernatta är det en fin rastplats (med dass!) för den som ska vandra vidare och varför inte bada om vädret inbjuder!

Bilderna är inte nytagna utan detta är från ett besök en dimmig dag på senhösten. Alltså inte alls något fint väder i den bemärkelsen men vi hade en underbar upplevelse ändå. Detta hade kunnat vara en trist höstdag om man befunnit sig inne i stan men ute i Skuleskogen var det långt ifrån trist! För min del handlar friluftsliv mycket att komma iväg och släppa vardagen och då är det verkligen inte ett krav att solen måste lysa varje gång.


Dimmigt och trolskt vid tjärnen
När det är lite ruggigt ute kan man istället mysa och ha det gott i stugan

Är man ute bara en natt är det inga problem att bära med sig lite extra god mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar