lördag 27 september 2014

En dag i bagarstugan


Idag har jag, mamma och en liten medhjälpare bakat tjockkakor i bagarstugan hemma hos mina föräldrar. Det blev lite manfall denna gång men vi tänker baka mer under hösten då det är flera som gärna vill baka.

Det är roligt det här med traditioner. Så länge jag minns har vi bakat både tjockkakor och tunnbröd här. Men traditionen sträcker sig längre än så, här i bagarstugan har man bakat på ungefär samma sätt säkert under de senaste 150 åren. Är inte det gamla bordet underbart! Det har stått här i urminnes tider. Om bordet kunde tala hade man nog kunnat få höra både det ena och det andra från de kvinnor som bakat här under årens lopp.

Receptet är från farmor som hon i sin tur ärvt. Tjockkakor kallar vi det här, men namn som pickekakor och hällakakor förekommer också och är likvärdigt även om recepten säkerligen skiljer sig lite åt. 


Degen kavlas.


Mjölet sopas av och kakan "rullas" så att den vid gräddning jäser rätt och inte sväller upp som en stor bulle.


Gräddning pågår.


Slutligen borstas och skärs brödet. Här är vår glada lilla bagare Freddi.
   

Så söt i sitt något förstora förkläde.


Tack och lov blev brödet godkänt!


1 kommentar:

 1. Det här är en konstform i allra högsta grad. En gammal hederlig sådan. Så otroligt roligt att se fler unga som bakar, så inte kunskapen faller i glömska! Jag började baka när jag var 7, nu 21 år senare tycker jag det är roligare än jag någonsin tyckt. Står där i bagarstugan ett antal gånger varje år. Så underbart att få känna doften av det nybakade brödet där smöret smälter, känslan av den vedeldade ugnen som sprider både värme och glädje i bagarstugan. Och för att inte tala om när man får den perfekta värmen i ugnen! Det är inte det allra lättaste alla gånger. Blandar du ved? Björk och öddera?
  Det här är ett sätt för mig att känna mig rik, både brödmässigt, men främst upplevelsen och historian bakom.
  Jag tycker ditt bröd blev riktigt lyckat, du verkar ha haft fin värme i ugn! Här i norra delen av öviks kommun kallar vi det för hällakaka, men det namnet härstammar mer från pite-trakten skulle jag tro.
  Bakar du tunnbröd också?
  Mvh

  SvaraRadera