måndag 24 november 2014

Valet vid köttdisken

Nu är det dags för ett inlägg som kanske är lite av ett ovanligt inslag i den här bloggen. Detta speglar ändå något som ligger mig varmt om hjärtat och en typ av dubbelmoral som gör mig tokig.

Lite nu och då dyker det artiklar, blogginlägg eller annat läsbart där det beskrivs om hur illa djur hanteras i andra länder. Det beskrivs om de danska grisarna som vanvårdas, får för mycket antibiotika och fraktas alldeles för långt vid slakt. Det skrivs om den förfärliga kycklingindustrin och det visas hemska bilder på hur de stackars djuren får lida med mera, med mera. Varje gång något i denna stil dyker upp och blir aktuellt så blir det någon form av rama skri från allmänheten. Det är såklart jättebra att informationen lyfts fram och uppmärksammas av den svenska befolkningen, men vad gör vi mer än att klaga i tv-soffan och kommentera på facebook? Man skulle kunna tror att det blir rusning efter det svenska, ekologiska och det lokala. Men vad händer, jo dagen därpå när det ska storhandlas och du står där vid köttdisken då stoppar du ändå den där billiga fläskfilén från Danmark i korgen. Varför blundar du och varför ser du inte den där danska grisen som du sett på tv dagen innan, den grisen som lider? Kommer du inte ihåg den kommentar du skrev på facebook om hur förjävligt det är och hur synd det är om grisarna i Danmark?..

Vad är då problemet?

Priset är ju mycket av boven i dramat. "För det svenska är ju så dyrt, det ekologiskt märkta är ju ännu dyrare!" Eller är det dyrt? Vad jämför du med då? Är det kanske så att du får det du betalar för (som med det mesta)? Vissa köttbitar i disken kostar lite mer men på köpet får du något mer än bara en frusen köttbit från en gris som behandlats illa och proppats med antibiotika. Det går inte att komma ifrån att det är skillnad på mat och mat. Tillsynes kan det se ut som samma, men det är det inte. Det har du egentligen själv sett på tv, eller hur?

Fast då svarar du: "Ja men i Sverige har djuren inte det så bra alla gånger heller så varför köpa svenskt?" Eh okej, sluta köp kött då om det är så du tänker. Det är helt okej, men du kan verkligen inte svara upp genom att köpa den utländska som du gör idag för det är sämre ur den synvinkeln. Men du kommer ju inte sluta köpa kött, det vet jag! Som det ser ut i samhället idag om du ska köpa bra kött så är det hemmaplan som gäller. Sverige har strängare regler än de länder där det billiga köttet kommer ifrån. Sedan ska du även titta vidare på annan märkning, ekologiskt kött betyder ytterligare skärpta regler och ytterligare kontroller. Sen finns det såklart de som fuskar, precis som i alla branscher och självfallet kan allt snäppas upp och bli ännu bättre, det säger jag inget om. Men köper du inte från svenska bönder nu kommer det snart inte finnas några kvar att köpa från, då är det bara utländskt som gäller i framtiden. Och de ländernas djurhållningsregler tror jag vi kan påverka föga.

Om vi går tillbaka till utrycket att "vi får det vi betalar för" så är det helt sant som du säger att det svenska och framför allt det ekologiskt märkta kostar mer. Ja, det kostar såklart mer för bonden att uppfylla alla krav och regler, framför allt för de som vill märka köttet ekologiskt. Det måste ju också gå runt för den som ska livnära sig på att föda upp grisarna och därför kostar det mer för dig i butiken. Men fortfarande går det inte se detta som "dyrt" med tanke på vad du faktiskt får. Det är det utländska som har orimligt billiga priser. Om köttet kan kosta 79kr/kg och det fortfarande går med vinst i alla led är det ju någon eller något som måste ta priset. Eller priset, snarare nitlotten. Grisen drog nitlotten att få växa upp i Danmark. I samband med att du betalar för köttet i kassan stödjer ju du den djurhållningen så att den kan fortsatta. Är det verkligen det du vill?

Tycker du ändå detta är en djungel? Och att du kanske inte tror på det som sägs i medier? Ja, då handlar det helt enkelt att öppna ögonen istället för att gå och blunda och bara spärra upp dem när du ser extrapriset vid köttdisken. Öppna ögonen på samma sätt du gör när du ska köpa en ny bil eller funderar på nästa utlandsresa. För då lägger du allt tid på att läsa på! All fakta finns ju där, vi får det serverat på webben dygnet runt. Läs på om regler, ekologiskt jordbruk mm. Du kan lära dig om vad du bör köpa som är ekologsikt och hur du hittar åt produkterna. På vissa platser i landet kan du till och med beställa hem ekologiskt kött ända fram till dörren. Om du kan lägga massa tid att leta bästa hotellet för Turkietresan bör du kunna lägga tid att bli mer allmänbildad i frågan kring mat och vad du stoppar i dig. Det går alltså inte att hävda att man inte har informationen för att kunna göra bättre val, inte bara för djurens skull utan även för dig, för din familj, och för arbetstagare i andra länder.

...och nu tillbaka till butiken och danska fläskfilén du lagt i korgen.
- Lägg tillbaka den och gör rätt val för tusan!

Observera nu att fläskfilén är självfallet bara ett exempel jag använder mig av nu, det finns såklart många, många fler produkter där du som konsument ska tänka ett steg längre och inte blunda. Det är kött i allmänheten men även andra livsmedel.


Gris som ko - Det är det här, och mycket annat, vi betalar de extra slantarna för!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar