tisdag 10 februari 2015

En få förunnad barndom


Jag drömmer mig ibland tillbaka till den tid då jag fortfarande var ett barn. En barn som växte upp i en miljö som var, och idag är, få förunnad. De som inte haft möjligt att växa upp på ett sådant sätt som jag gjorde har nog svårt att förstå vad jag pratar om. De har även svårt att förstå vilka känslor jag har för den här tiden i mitt liv och för min hemby.

Hur som helst är jag uppvuxen på en bondgård i en den lilla byn Skalmsjö i Norrlands inland. Ni förstår, är man uppväxt på landet och speciellt på en bondgård betyder det att hela ens värld är en enda stor och underbar lekplats. Jaja, såklart ska man passa sig för traktorer och allt det där men i övrigt.


Redan som liten klädd i lagårdsoverall var vi barn med ut bland mjölkkorna i lagården. Vi fick mata dem och såklart fick vi våra "egna" kalvar som vi döpte till Pricken eller Snövit och lät dem suga på våra fingrar. Förutom kor fanns även grisar, hönor, hästar, hundar och katter, ja en stor härlig djurpark! Vi barn fick lära oss hjälpa till och ta ansvar, kring allt mellan himmel och jord. Jag glömmer inte då jag skulle vara duktig och gå ut till hönorna och hämta ägg. Jag stoppade några ägg i fickorna och skulle traska in till huset men på vägen blir jag distraherad och börjar göra något annat. Efter ett bra tag känner jag hur det blir blött i fickorna, ja ni förstår vad som hänt! Men detta misstag gjorde jag bara en gång också.


Vi har gjort allt från att åka släde bakom hästen på julafton till att ägna en hel dag åt att plocka hjortron med farmor och farmar. Eller kanske vi mest längtade efter farmors goda fika och farfars historier om gammalt tillbaks som vi visste väntade efter några timmar på myren? Vi barn har gått efter bäcken och fiskat i timtal för att sedan springa ner till sjön och slänga oss i vattnet. För bada, det var obligatoriskt att göra flera gånger per dag under sommaren. Vi har hoppat i höet på höskullen och ridit barbacka på hästarna.Vi har grävt snögrotta på snögrotta och åka bob från toppen på berget. Dock kanske inte så barnvänligt då det gick så fort att man fick slänga sig av i diket, och det inte bara en gång. Men kul som tusan var det! Vi har åkt sparktåg med kusinerna och spelat hockey på sjön. Som ni förstår skulle jag kunna fortsätta timtal med detta, det finns så mycket roliga minnen som dyker upp när jag tänker på barndomen. Ja, det var ungefär som Barnen i Bullerbyn i en modernare tappning.


Fördelen med att bo på landet är inte bara att du har en stor lekplats framför dina ögon, du lär dig även bli påhittig och ta initiativ. Du har inte alltid kamrater runt omkring dig utan det gäller att själv kunna komma på idéer och hitta på saker och på landet är det mesta möjligt ur den synvinkeln. På tal om initiativ har min mamma berättat för mig att hon en tidig, tidig morgon när hon skulle gå från lagården såg skymten av en liten dam (jag) som i nattlinne sprang ut till var sandlåda för att där börja leka med min yngre bror. Hon berättade att hon inte kunde göra annat än att le åt denna uppsyn. Det skulle jag också gjort om det var mitt barn.

Jag önskar att fler barn skulle få möjlighet till en liknande uppväxt. 
Det är det bästa som finns, tro mig för jag vet. 6 kommentarer:

 1. Håller med av egen erfarenhet. Den bästa av uppväxter.
  Numera lever bönderna farligt, de minskar i antal. Det gör mig sorgsen.
  Djurindustrier är inte alls samma sak som ett mindre jordbruk med mjölkkor.
  Finns möjlighet till ändring av politiken tro? Mitt hopp håller på att svikta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller verkligen med dig, jag tycker också utvecklingen är ledsam. Jag önskar innerligt att man hade kunnat gå tillbaka till att ha mindre jordbruk igen..då hade landsbygden kunnat leva upp igen.Man får fortsätta hoppas, jag kan inte göra annat!
   /Hanna

   Radera
 2. En fin barndom hade du allt! Jag känner igen mig i mycket för jag växte också upp på ett lantbruk, inte så stort och minst en generation tidigare. Somrarna var soliga och vintrarna snörika. Och alla djuren som skulle passas och arbete fick man hjälpa till med. Jag blev tvungen att ta en tur genom er by på Goggle Earth, bara för att bilda mig en slags uppfattning. Vackert där vid sjön och naturen finns överallt.

  Till sommaren kommer jag att göra en roadtripp/fotosafari genom Norrland. Kanske jag passerar Skalmsjö. Letar motiv av vardagsliv, spår från förr i världen, vacker natur eller bara vad som kommer i min väg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar, jag blir så glad när det är någon som väljer att skriva några ord! Roligt att kollat upp byn lite, mm det är fint här med sjön. En sjö gör så mycket åt landskapet. Åh vad det låter roligt med roadtrip och det finns så mycket att upptäcka, tänk alla småvägar som finns! Passerar du här kanske du lyckas få med mig på ett foto när jag står och bökar i pärlandet :-) Vem vet!

   Radera
 3. Håller fullständigt med dig... Men så är jag också uppvuxen på landsbygden i Norrland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Roligt att du skriver en rad och kul att håller med!

   Radera