tisdag 17 februari 2015

Fettisdag så som jag är van den

Semlor, semlor, semlor.
Ja, idag är det stora semmeldagen.
Jag tänkte dock berätta om fettisdag så som jag är van den. Den innebär långt mer än bara semlor!


I Skalmsjö och i vissa andra byar i närområdet har barnen idag varit ute och "tegat götta".
Kort och gott så var alla barn ute just denna dag och promenerade från gård till gård i hela byn för att "tega". Ja, vi fick bland annat godis, frukt, semmelbullar och knäck. Detta kan låta konstigt i vissa öron att gå runt och tigga godis men för oss var det helt normalt. En gammal tradition som levt kvar. Jag vet att min pappa har varit ute och gjort samma sak och säkert gjorde man det långt innan också. Efter en hel dag på spark så hade man inte bara en ryggsäck utan säkert två fulla ryggsäckar med diverse godsaker. Godiset räckte länge, länge för mig dock fick jag gömma bort det för mina bröder då det tog slut fortare hos dem..

Undrar hur denna roliga tradition uppstod, är det någon som vet något om detta?


2 kommentarer:

 1. Intressant tradition. Här går vi runt på ett liknande sätt på påskafton.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är lite speciellt och det är bara ett fåtal byar här som denna tradition finns. Ja just det påskafton alltså, det tycker jag känner igen från fler ställen.
   //Hanna

   Radera