tisdag 3 februari 2015

Inblick i köket

Köket är inte omgjort, plastgolvet är inte borttaget och taperna sitter kvar från förra ägarna. Vi har inga ambitioner att göra om köket nu och då handlar det istället om att göra det bästa av det som finns. Man få leka med detaljerna för att försöka få till det så mysigt som möjligt. De mesta gällande inredning är antingen inhandlat på loppis, ärvt eller något jag lånat av min mamma.

Köket är inte perfekt eller mitt drömkök men det betyder inte att det inte kan vara hur mysigt som helst ändå. Det underbara läget med sol nästan året om och vacker vy från fönstren gör såklart sitt men inredningsdetaljerna är också betydelsefulla.


På kökssoffan har jag lagt över ett tyg jag köpt på loppis. Den vita kudden har jag fått, det rosa överdraget har jag sytt själv och den grårutiga är nyköpt. Färgerna i köket går mycket i blått, vitt, grått och rosa 


Här syns en del av den lilla bonaden jag köpt på loppis. Ja, den passar väl bättre i ett barnrum men jag tyckte den var så söt och har så fina färger så jag hängde den i köket.


 Trasmattor passar så bra hemma hos oss. Den här fina mattan har min granne Lilly vävt och passar så bra färgmässigt. 


Dessa gardiner har jag lånat av mamma. Är det inte suveränt när man kan låna saker av varandra! De känns lite gammaldags och gör sig verkligen i våra fönster.


En enkel skomakarlampa hänger över köksbordet.På Mårtens ärvda stringhylla har jag blandat gammalt och nytt.  Allt från dess burkar till kokböcker och en kaffekvarn. Det är bra att ha en prylhylla där man kan ställa upp sånt som man tycker är fint och ska få synas. 


Vimplarna har jag sytt själv och hänger över köksbordet.


Det här är köksöverskåpen. Jag tycker dom är charmiga och varför byta ut dem när de fungerar än idag. Det jag tänkt göra är att måla dem invändigt i en ljus färg för att få dem lite fräschare. 


8 kommentarer:

 1. Förnuftigt att låta byggnadsvårdandet ta tid. Köket andas gemytlighet med de detaljer du visar.
  Skåpen är helt fantastiska!!! Som jag minns mormors och morfars köksskåp som är borta nu. Björkimiterande målning på de överfalsade luckorna. Och snabeltrycken. Fiiiiiint!
  Gör inte för mycket åt dem (invändigt heller).

  Hos mig finns ett 50-talskök kvar med masoniteluckor men enfärgat målar. Jag älskar det verkligen hur mycket som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar! Ja skåpen är härliga. Du tycker inte att man inte borde måla invändigt alltså? Kan man göra något annat istället för att hålla de fräschare invändigt. De tidigare ägarna har satt ditt knallrosa självhäftande plast på hyllplanen..något jag vill ta bort och ersätta med något annat. Tycker du skåpen förstörs om man målar dem?

   Radera
  2. Hej igen! Mina skåp med masonitebaksida är målade laserande förtunnad ljus linoljefärg färg (tror det är linoljefärg). Penseldragen syns, det var inte så viktigt att få täckande, huvudsaken den mörkbruna masoniten blev ljusare. Som man ofta tänkte förr om det som inte var synligt. Jag har också bott i lägenheter från 30-40-talet med platsbyggda köksskåp av trä. Skåpen var inte målade invändigt. Däremot hade man använt hyllpapper (sådant där vaxade med mönster och senare plastade papper. Hyllpapperen var vikta (åtminstone i framkant för att ge längre hållbarhet) och var fastsatta med häftstift. Eftersom jag gillar det gamla försöker jag bevara det i möjligaste mån. Är det smutsigt skulle jag skura med såpa och rotborste. Svåraste blir att få bort den självhäftande plasten och medföljande kladdklister. Målar man skåpen invändigt gäller det att inte ta en så ljus färg så att den kontrasterar för mycket med skåpluckorna (tycker jag). Men jag är kanske lite rigid i min hållning att försöka bevara även skåpens insida intakt ;-)
   Lycka till hur du än väljer! Luckorna är otroligt vackra hur som helst med sin ådrade och fernissade yta.

   Radera
  3. Tack snälla du för ditt svar! Jag ska ta en funderare och se hur jag gör, men håller med att det inte få blir så stor kontrast mot luckorna. Ska börja med att dra bort den självhäftande plasten så ser vi var det bär. Får kanske bli en uppdatering på bloggen när jag väl är klar =)
   Tack igen!
   /Hanna

   Radera
 2. Härligt det verkar att bo på landet! Själv bor jag i stan men är också något av en friluftsmänniska så jag drömmer om att flytta till landet emellanåt.. Hur funkar det rent ekonomiskt, har ni jobb där ni bor eller långa pendlingsavstånd??

  Lite nyfiken! Ha en fin kväll! / Nora

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nora! Det är något visst med att bo så här, det är en helt annat livsstil än att bo i stan. Allt är annorlunda tycker jag, i positiv bemärkelse. Som det är nu som arbetar vi båda i Övik som ligger 6 mil från oss. Det betyder pendling för mig mån-fre men jag pendlar ihop med tre andra. Min sambo jobbar skift så för honom innebär det andra tider men han behöver inte åka lika ofta. Såklart är detta nackdelen, men som vi känner nu så överväger fördelarna med att bo här. Så länge det gör det är det ju bara att köra på. Vi tar saker och ting inte så allvarligt utan känner efter, blir det jobbigt måste vi ju ändra på något. Kanske byta jobb eller byta boende, men det är inget som är aktuellt på långa väga nu.
   /Hanna

   Radera
 3. Vilka fantastiskt vackra bilder. Jag blir alldeles glad! Varma hälsningar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Vad glad jag blir av din hälsning!
   /Hanna

   Radera