torsdag 12 februari 2015

Ta tillvara på vintern

Alla årstider har sin charm, det är väl så man säger?
Men så tycker inte alla, vintern kan för många kännas som en trist och kanske till och med plågsam period. Man längtar efter varmare tider och framför allt mer ljus. Känner du igen dig?

Först och främst så bor vi där vi bor och vi får lov att acceptera att vi har mörk, kall vinter flera månader. Nummer två så blir vi inte direkt lyckligare av att deppa över detta. Våren kommer tyvärr inte fortare för det.

Min och Mårtens lösning är att utrusta oss för vintern så att det istället ska bli både lättsamt och roligt. När mörkret faller och när det är riktigt kallt ska vi ändå kunna vara utomhus och ta vara på vinterdagarna. På så vis känns vintern riktigt härlig och inte alls enformig och lång. Det finns faktiskt massa härligt man kan göra under vinter om man bara tänker till!


Kortfattat kan man säga att det är dessa tre delar hjälper till att göra vintern till en härlig årstid för oss.

-

Bra kläder
Bra kläder ligger högt på listan. Vi har utrustat oss med både funktionella och varma kläder. Såklart gäller det även att ha kläder för mildare väder, för att gå runt att svettas är ju nästan lika illa som att frysa. Bra vinterskor finns även i garderoben. Investerar man i riktigt bra grejer kommer de hålla i många år.

Pannlampa
Vi har även investerat i var sin riktigt bra pannlampa. Ja, de är så bra att det nästan blir dagsljus när vi tänder dem till max. Det här betyder att det inte är några som helst problem att vara ute när det är mörkt. Vi kan till exempel åka i vårt skidspår även på kvällen. Såklart ska man ta till vara på månskenet, de kvällar när månen lyser behöver man faktiskt inte tända lampan.

Utrustning för vinteraktiviteter
På sommaren finns massa saker att göra utomhus, på vintern blir man dock något begränsad när gäller uteaktiviteter. Men det finns faktiskt annat att göra än att gå promenader. Bland vår utrustning finns bland annat längdskidor, utförsåkningsskidor, turskidor, snöskor och skridskor. Men denna utrustning kan du komma ut och aktivera dig i nästan alla väder.

-

Såklart kostar detta pengar, men vi har valt att lägga pengar på sådant som verkligen förgyller vardagen för oss. Vi lägger däremot inte massa pengar på dyra middagar, bostad, inredning, utlandsresor med mera. Det man också ska tänka på att när man väl skaffat sig utrustningen kostar det ju inget. Det är faktiskt gratis att ta sig ut i skogen på skidor och det kan man göra om och om igen. Till exempel tror jag aldrig jag behöver byta ut mina turskidor under min livstid så i slutändan är den investeringen inte så dum.

Ja, det här vara bara några tips.
Det viktiga i det hela är såklart att man satsar på det som får en att må bra, vare sig det är sommar eller vinter!


8 kommentarer:

 1. Låter som helt rätt inställning. Våren kommer inte fortare för man deppar över vintern! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men precis! Man får tänka så kring det mesta som man ändå inte kan påverka. :-)

   Radera
 2. Nä visst är det så. Vi har valt att bo där vi bor, å då får vi ju också acceptera vintern. Även om den kan kännas lång och mörk. Min lösning på det hela är att jag förlänger odlingssäsongen med en massa fröplantor och drömmar om en ljusare och blomrik årstid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det var en bra idé! Det viktiga är att man hittar sin grej!

   Radera
 3. Jag tycker vintern blivit nåt HELT ANNAT för mig sedan jag började klä på mig ordentligt och hittade aktiviteter jag gillar på vintern.. Numera älskar jag vintern... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så härligt! Det är precis samma som för mig :)

   Radera
 4. Jag tror jag tycker mer och mer om vintern för varje år som går. Jag har väl aldrig ogillat den men nu kan jag få stresskänslor av att se snö smälta i januari eller konstatera att det blev ett andra år utan långfärdsskridskor pga dåliga isar där vi bor. Jag håller på att bli en riktig vintermänniska!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så härligt, faktiskt samma för mig. Jag ser mer och mer framemot att den kommer!

   Radera