måndag 30 mars 2015

Drömboendet, till vilket pris?

Idag verkar mycket handla om att hitta det perfekta boendet, till och med så mycket att det börjar likna en norm. Det är så inne att visa sina hem på sociala medier, till exempel instagram. Det ska antingen vara toppmodernt eller härligt genuint i en gammal timmerkåk. Vare sig det är det ena eller andra är varje detalj noga uttänkt och väldigt mycket pengar och tid satsas. Ja, vissa satsar verkligen hela sitt liv på hemmet och går samtidigt miste om massa annat. Är det alltid värt det? Jag är nog dum som visar upp mitt hem både här och på instagram då det inte är perfekt ur den aspekten. Det är inte toppmodernt, det inte tidigt 1900-tal eller något annat "tal" för den delen. Det är lite av varje, gammalt och nytt och det är mycket som skulle behöva fixas för att det ska se ut som det vore taget ur ett inredningsmagasin.

Själv skulle jag inte säga nej till ett timmerhus med några 100 år på nacken med kakelugnar och högt i tak. Ska jag vara ärlig så är det faktiskt en dröm sedan länge, men inte till vilket pris som helst. För även om jag drömmer om det där huset så betyder inte det att jag inte drömmer om annat. Just nu prioriterar jag de där andra drömmarna och satsar både tid och pengar där. Eftersom detta är det som kan få mig att leva och må bra nu. I framtiden kanske den där husdrömmen känns mer aktuell och viktig.

Inte för att jag bor i ett skjul idag (även om det nästan låter så i min text). Jag bor fullt bekvämt och har det jättemysigt. Det är bara inte topprenoverat, det kanske inte heller platsar i ett inredningsmagasin och vissa som ser vårt hem kanske tycker det är omodernt eller något i den stilen. Men jag fungerar inte så att jag byter ut vårt kök med säkert 60 år på nacken bara för att man "borde". Det fungerar ju fint och kommer göra det i många, många år till. Detta är alltså ett aktivt val vi gör, sen får folk tycka det dom vill. Punkt.

Jag undrar om inte fler borde reflektera över detta. För jag undrar om inte många bara köper och renoverar bara för att man "borde". Men man behöver inte använda sina sparpengar till att riva ut ett fungerande kök bara för att det är inne med självstängande köksluckor. Jag är inte expert på området, men jag tror inte automatiskt man blir lyckligare eller gladare av att köksluckorna stänger sig själv. Men det finns kanske annat som gör en lycklig man ska spendera sina kronor på? Eller något roligt intresse man vill lägga tid på istället för att renovera och åter renovera?

Tillägg: Vill bara kommentera att jag inte drar alla över en kam. Såklart kan vissa ha detta som sitt stora intresse. Jag menar bara att det nästan är en slags hysteri kring att just ha ett topptrimmat hem och det mår nog verkligen inte alla bra av. I dagens samhälle förusätts att alla ska ha så fint och perfekt omkring sig och att det nästan kan bli ett jobbigt måste. 

 

4 kommentarer:

 1. Skön läsning och inställning! Tycker det finns en viss "hysteri" här och var vad gäller inredning och renovering. Och samtida undrar man hur många relationer son kraschat i skuggan av renoveringar och låneavbetalningar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar! Ja, det där med hysteri är nog ordet. Det känns som det idag förusätts att alla ska superfint och vackert hemma, nästan så att det blir jobbigt. Man dömmer människor utifrån vad de äger och har. Många skulle nog se mig som en mer "framgångsrik" människa om jag ägt ett stort, nybyggt hus med den senaste inredningen i jämförelse mot det jag har idag...

   Radera
 2. En fundering, du skriver i ett annat inlägg att det är så värt för er att lägga pengar på ordentliga friluftskläder och skidor och dylikt för det är Ert intresse. Alla som renoverar och åter renoverar, de kanske gör det för att det är Deras intresse och just det de brinner för. Tycker att ni ser lite för snävt på saken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan absolut vara ett intresse. Och det är faktiskt ett intresse för mig med, det säger jag ju också. Men jag vill inte lägga allt krut där och kan faktiskt känna mig nöjd även om det inte är toppfint här hemma. Jag tycker dock det är en någon slags hysteri ibland, och det är det jag skriver om. Man bara måste följa trender och köpa in vissa saker bara för att det är på mode. Är det någon känd inredningsbloggare som visar upp något då undrar alla var är det köpt så man snabbt ska kunna köpa in det. Jag tror att vissa (observera vissa) renoverar och köper in inredning bara för "att" inte för att det är det största intresset egentligen... Eller vad tror du?
   //Hanna

   Radera