lördag 7 mars 2015

Friluftsliv - låt det vara en del av livet

"Verksamheter ute i det fria" 

(Nationalencyklopedin)

"Friluftsliv är att vistas i naturen på ett sådant sätt att det ger naturupplevelser, rekreation och motion."

(Friluftsfrämjandet)

Det här är två definitioner av friluftsliv.
Det är faktiskt precis så lätt som det låter i definitionerna ovan. Det behövs inte massa utrustning eller avancerade prylar i första taget. Nummer ett är att bara ta sig ut, ut i det fria. För det tror jag det är för få som gör. På köpet kommer du både få naturupplevelser, rekreation och motion. Tänka sig, allt det ingår faktiskt och kostar dig knappt en spänn!

Jag undrar då varför inte fler låter friluftsliv vara en del av livet?

Många verkar tro att man måste åka långväga och äga dyr utrustning för att man ska kunna utöva friluftsliv. Nej, nej! Se återigen definitionen ovan. Packa din enkla och helt vanliga ryggsäck med en helt vanlig ostmacka och en termos med något varmt och bege dig ut i närområdet. Kanske kan det räcka att gå ut i skogen bakom ditt eget hus?  Ta en promenad till någon klippa vid havet? Kanske leta upp information om kommuns smultronställen och beta av en och en?

I dagens samhälle med mycket stress, möten av olika slag, trafik, buller, ja en massa intryck hela tiden är det de där enkla turerna som kanske är de mest värdefulla. De enkla turerna gör att du kan komma ut ofta och känna det där lugnet som man bara kan finna i naturen. Naturen är så rofylld och ger dig välbehövlig tid till att reflektera. Man fylls med ny energi, det är nästan som att naturen laddar ens batteri. Ni som vistas utomhus vet nog vad jag menar. 

Såklart kan man precis som mig och många andra bygga på och utöva ännu mer friluftsliv. Det finns all världens utrustning och man kan göra hur långa och spännande turer som helst. Ja, såklart kan man uppleva helt fantastisk natur och minnesvärda stunder om man befinner sig i Kebnekaise eller på ett fjäll i Riksgränsen, det vet jag.

Men en timme uppe på ett berg hemma i byn kan vara lika, om inte mer, magisk för det kostar inga pengar, jag behöver inte ta semester från jobbet och hit har jag tid att återkomma gång på gång.
Det är friluftsliv när det är som bäst!


En förmiddag på båthusberget hemma i Skalmsjö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar