onsdag 11 mars 2015

Hemmagjord deo

Vissa av er kanske känner igen att de allra flesta "vanliga" deodorant som kan köpas på till exempel mataffärer innehåller vissa ämnen som enligt vissa forskare inte är bra för oss. Det har varit en del prat om bland annat aluminium, parabener och fatalater. Som exempel kopplas aluminium samman med bröstcancer och prostatacancer.  Vissa tycker nog den här oron är helt överdriven. Jag tycker själv det är så svårt att veta hur skadligt vissa saker är för oss eller för miljön då allt inte är helt fastställt och det ibland bara handlar om spekulationer. Men samtidigt måste man välja någonstans. Antingen väljer man att avvakta och vänta in tills forskare har fastställt spekulationerna (om det någonsin för det) eller så tar man ställning ändå, väljer bort det som verkar dåligt även om det inte är 100 % fastställt. 

Eftersom det är så lätt (tar kanske 5 minuter) och då det heller inte kostar så många kronor att få till en deo som man faktiskt vet är helt fri från obehagliga kemikalier tycker jag det inte är så stor grej. Sen tycker jag det är kul att tillverka något eget också! Jag har därför för första gången provat på att tillverka egen deodorant. Jag har läst en hel del på internet och de allra flesta verkar vara väldigt nöjda över det recept jag använde mig av. Det ska inte vara kladdigt eller pudrigt utan bli som en kräm som snabbt tränger in i huden.


Recept på hemmagjord deo:

0,5 dl Kokosolja (kallpressad olja på burk)
0,5 dl Bikarbonat (tar bort dålig lukt)
0,5 dl Majsstärkelse (t.ex. maizena, suger upp fukt)
Ev. några dropar eterisk olja (jag valde lavendel)


Kokosolja ska smältas och det gör den om du ställer det i ett vattenbad i t.ex. diskhon och rör om (kräver enbart 25 grader så det är inget du behöver hetta upp på spisen)


De torra ingredienserna siktar du sedan ner med en sil och rör om ordentligt. 
Några droppar eterisk olja gör att du själv kan bestämma vilken doft du vill ha. Struntar du i det blir det en doft av kokos och det fungerar såklart också. Själv så valde jag lavendel. 


När du rört samman allt har du en smet som nu kan hällas upp i en burk. Den stelnar efter ett tag och då är den klar att använda.

Det var enkelt och kul, nu återstår bara och se om det blir hiss eller diss på denna vid användning!
Får återkomma med en recension framåt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar