söndag 8 mars 2015

Reflektion över dagens samhälle

Jonna Jinton skrev ett inlägg härom dagen där hon länkade till ett klipp på youtube. Klippet handlar om hur samhället ser ut i stort, kring ekorrhjulet som vi nästan alla springer i och så vidare. Klippet tar upp otroligt mycket på sina 8 minuter och vare sig man håller med eller inte i vissa delar så får man en tankeställare om hur hur vi lever idag vilket jag tycker är det viktigaste i det hela. Titta gärna, jag lovar att ni kommer bli fast framför skärmen.


Jag ställer själv många gånger frågan till mig själv var vårt samhälle är på väg och var jag själv är på väg. Det sker hela tiden en utveckling, det är ju så det fungerar och alltid har fungerat. Inte så konstigt i sig kanske. Det intressanta i det hela är om denna utveckling alltid är till det bättre?

Såklart är utveckling och forskning positivt till många delar, tänk alla liv som kunnat räddas till exempel på grund av säkrare bilar, läkemedel och förbättringar i sjukvården. Denna utveckling skulle jag inte vilja vara utan.

Vi är idag mycket pålästa, vi kan hämta nästan all information vi behöver och vi kan resa runt jorden på ett kick men hur mycket tänker vi egentligen på var vi är på väg i sin helhet? Även om vi idag har tillgång till så mycket kunskap är det ändå så lätt att sitta i sin lilla bubbla och bara följa strömmen.

Tydligen ska vi aldrig nöja oss utan vi ska hela tiden ha önskan om att ha mer och konsumera. För visst blir vi gladare och mår bättre av att äga mer och bättre tekniska prylar, ny inredning eller det senaste inom klädmodet? Tydligen är det så vi ska fungera i alla fall. Idag köper vi all vår mat i butiken även om vi vet att det innehåller, rent ut sagt, massa skit. Vi importerar produkter från alla världens hörn, även sådant vi kan tillverka själv. All prioritet ligger på städerna medan landsbygden hela tiden får stå tillbaka. Vi arbetar långa dagar och man hinner knappt föda sina barn innan de ska lämnas på förskola. Detta är exempel på saker som har blivit en självklarhet för oss alla men är det verkligen det när man börjar fundera?

Det är ett problemet att det enbart finns ett tydligt sätt att leva på. Alla gör det man förväntas göra och det är mycket, mycket svårt att gå utanför denna ram. Såklart måste en hel del regler och normer följas och vissa saker måste vi nästan äga för att kunna leva i dagens samhälle. Men behöver vi och måste vi haka på allt? 

Det är dock svårt som enskild individ att göra en stor påverkan på helheten. Det går inte som enskild att styra vilket mat som finns i butikerna eller vilka regler som ska gälla kring arbetstider. Men man kan kanske se till sig själv och göra det bästa för sig själv och sin familj utifrån det som är möjligt? Det känns som det är så man måste tänka annars blir det för stort och omöjligt och på sikt kanske man hjälper till att förändra synen i samhället.

Tyvärr tror jag att de personer som väljer en annan väg ses som de där udda och konstiga som inte passar in. Samhället är helt enkelt inte gjort för människor som till exempel vill bo på landet, arbeta mindre och ha mer tid för att producera sin egen mat, för mat ska köpas från butikerna. Samhället är inte heller gjort för att man ska kunna vara hemma och ta hand om sina små barn utan de ska så snabbt som möjligt lämnas på dagis så man kan återgå till sitt arbete, för arbeta det ska man göra.

Visst, personer som går sin egen väg må kanske ses som udda och konstiga men jag tycker snarare att de som har reflekterat och väljer att leva sitt liv är vinnarna. Inte de som bara kör på utan att ens reflektera och titta varken bakåt eller framåt. Men det är verkligen inte lätt i dagens samhälle där det bara finns ett tydligt sätt att leva på, där alla andra sätt är udda och inte hör hemma.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar