torsdag 30 april 2015

Rågbullar

Att baka bröd är något jag tycker om, och detta av flera anledningar. Det är roligt och det blir mycket godare än "köpebröd". Tanken med att veta vad som i, att det inte är några konstigheter, känns också så bra. Jag har som mål att inte köpa något bröd alls från affären utan baka mitt eget. Oftast gör jag limpor och då skär jag dem i skivor och fryser in dem, då kan jag lätt plocka ut en och en skiva. Annars är det lätt att brödet blir gammalt hemma hos oss.  


Oftast snor jag ihop någon slags filmjölkslimpa men senaste brödet som bakades är rågbullar och jag tänkte ge er detta recept.


Rågbullar

50 g jäst
25-50 g smör 
5 dl mjölk eller vatten
2 tsk salt
1 msk sirap
(1-2 msk stött anis och fänkål)
7 dl rågmjöl + 6 dl vetemjöl
eller
12-13 dl rågsikt
Russin efter behag


GÖR SÅ HÄR

Dela sönder jästen i en bunke. Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölk eller vatten och värm till 37 grader (fingervarmt). Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, ev. kryddor, russin och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg. Låt den jäsa övertäckt i bunken ca 30 min. Knåda degen på mjölat bakbord. Baka ut degen till ca 20 bullar. Jäs övertäckta på plåten ca 30 min. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader  i ca 10 min. 

Jag använde mig av både anis och fänkål för att jag tycker om dessa kryddor. Jag rörde i goda ekologiska russin och jag tippar på att det skulle bli utmärkt med t.ex. solrosfrön eller linfrön beroende på vad man har hemma. Det är roligt att testa sig fram lite när det kommer till bakning.

Hoppas det smakar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar