tisdag 16 juni 2015

Gammelgården i Myckelgenjsö


I grannbyn Myckelgensjö har jag tillbringat mycket tid i min uppväxt. Här finns ett vackert besöksmål jag vill tipsa er om. 

Här ligger nämligen ett av landets bäst bevarade bondgårdar på sin ursprungliga plats. Gården har anor ända från 1600-talet. Den består av omkring 30 byggnader som alla har sin funktion. Här finns bland annat mangårdsbyggnad, förmånsstuga, fähus, linhus, kolhus, kornbastu och saltpeterlada. Delar ur filmerna "Barnen från Frostmofjället", "Träpatronerna" och "Nybyggarland" har faktiskt spelats in här.Gården är placerat högt i byn på ett vacker plats med utsikt över sjön. Jag återkommer hit varje sommar bara för att ta del av den speciella atmosfären och köpa lite gott fika såklart. Det känns som man flyttas tillbaka flera hundra år i tiden och det gillar jag verkligen.På sommaren finns här ett café som serverar kaffe, hembakat bröd och såklart den goda glassen från Myckelgensjös alldeles egna glassfabrik. Cafét hålls öppet från midsommardagen t.o.m andra helgen i augusti, dagligen mellan klockan 11 och 17. Under caféets öppettider finns en guide som utan kostnad berättar och visar runt på gården.

I sommar ordnas även tre musikkvällar på Gammelgården. Har ni möjlighet gör ett besök, mer information hittar ni på Myckelgensjös facebooksida eller hemsida.

Ifjol sommar passade jag på att fotografera lite grann, jag satte ihop ett litet bildspel för att ge er ett litet smakprov. Men som sagt, ni borde besöka platsen för det är flera gånger bättre!


3 kommentarer:

 1. Jag kan bara instämma i det du skriver. Där är stämningsfullt!

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Eller hur! Åker du dit så kan du även kika in i husen, så trevligt :)
   //Hanna

   Radera