fredag 12 juni 2015

Rabarber i mängder


Rabarber är så tacksamma, de bara dyker upp år efter år utan att man gör något med dem. 
Men de växer så att man knappt ens hinner med att ta hand om dem!


Såklart används de i pajer och kakor när jag bakar. Men om jag bara gör kakor och pajer skulle jag få äta det till efterrätt, lunch och middag. Det kanske i sig inte vore så dumt, men jag försöker mig på lite annat också.

Till viss del fryser jag in i bitar så att jag ska kunna tillaga t.ex kräm när rabarbertiden är över. Saft är också en bra sak att göra om man har väldigt mycket rabarber, det tänkte jag försöka mig på framåt.

Idag har jag dock provat att göra rabarbermarmelad med vanilj och citron.


Till det behöver man 

500 gram rabarber
250 gram syltsocker
1 vaniljstång 
1/2 citron.

GÖR SÅ HÄR

Skär rabarbern i cirka 1/2 cm stora bitar. Riv skalet fint på citronen och pressa ur saften. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.

Koka försiktigt upp rabarber, syltsocker, citronsaft , citronskalet, vaniljstången och vaniljfröna under omrörning. Låt marmeladen koka tills rabarbern är mjuk. Skumma av vid behov.

Ta ur vaniljstången och häll omedelbart upp marmeladen i burkar.


Klart!

Vad gör du med dina rabarber?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar