tisdag 21 juli 2015

"Ale pären"

"Ale pären" eller "al på pären", så säger man här på dialekt (hur man skriver det är kanske lite oklart för mig) men jag kan lika gärna säga kupa potatis. Det kanske är fler som känner igen det? Hur som helst var det ett av gårdens göromål, men vi började dagen med lite dans!


Min svägerska som bor i grannhuset kom över med barnen när vi precis börjat jobba i trädgårdslandet. Vi tog en paus och åt melon ute på gräsmattan och lyssnade på musik. Mårten och Freddi dansade "bugg" till takterna av Elvis.


Sen hjälptes Mårten och Freddi åt att rensa lite bland potatisen.


Freddi var en hejare på att kasta iväg ogräset. 


Egentligen hade vi inte tänkt göra detta för hand utan använda häst. Men hur vi än letat så har vi inte lyckats hitta själva päralen (redskapet att dra bakom hästen).


Jag frågade min granne Karl-Erik om inte han hade en päral och jag hade tur, han hade en sådan och han visste även var den fanns (även om den inte används på kanske 40 år). Vi plockade fram den från ladan och han berättade hur den skulle användas. Helt suveränt för på så vis skulle vi kunna spara in flera timmars jobb!


Så var det dags. Sist, när vi drog upp fårorna, var det Lasse som fick arbeta. Denna gång tog vi Viktor.


Han är van att bli körd men då pratar vi snarare efter väg med vagn och inte i ett potatisland. Så detta var något helt nytt för honom men han var inte särskild bekymrad utan skötte sig väldigt bra.
Min kära farfar hade ett mycket stort intresse för hästar och under sin tid körde han mycket både i skogen och på åkern. Jag är säker att han uppskattat att få se detta, för det var länge sedan någon körde med häst på detta vis här i byn. Sen hade han säkert tyckt det varit lite roligt att vi var två och ibland tre personer som gick med hästen, själv kastade han upp tömmarna på axeln och gick med plogen (eller vilken maskin det än var) på egen hand. Men såklart var de samspelta på ett annat vis än vad vi är med vår häst som gjorde detta för första gången.


Nya och gamla tiders arbetsfordon. Men inget är sämre än det andra, för nog tycker jag man kan säga att de kompletterar varandra!


Och resultatet, det är vi nöjda över!

5 kommentarer:

 1. Så roligt att se denna syssla utföras på det gamla sättet med häst och ali, som vi säger. Jag har själv varit med om detta en gång i tiden, då som en del av jordbruket. Det al som vi använde såg något annorlunda ut, troligen en äldre modell. Det skulle vara roligt att se erat ale lite mera detaljerat, en sidobild av lite större format. Det var svårt att hitta någon bild på nätet. Skrev man ale blev det mest öl. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hittade efter tips, ytterligare info om ale eller årder, som det egentligen kallas.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85rder

   Hälsingeårder, bilden högst uppe till höger, liknar mest det ale som vi använde även om det också hade en "ram" ovanför dragbommen.

   Radera
  2. Jag har ett stort intresse för "gamla tider" så jag tycker detta är jättekul! Jag hoppas på att kunna använda hästarna ännu mera då det både finns häst och redskap hemma :) Så intressant att höra, jag ska knäppa ett kort och visa!
   //Hanna

   Radera
 2. Så mysigt att se detta! Och så gudomligt vackert du bor. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack! Så glad jag blir! Ja, utsikten och läget är nog det allra bästa med stället.
   Hanna

   Radera