lördag 25 juli 2015

Hönshuset

Hönsen och hönshuset måste jag ju berätta om och jag tar det från början.


Vi ville alla ha en portabelt hus så att man lätt skulle kunna flytta när hönorna behöver nytt att gå på. Ingen annan än min pappa kan ta åt sig äran för själva hönshuset. Han har tänkt ut lösningen och byggt ihop det så när som på resning av väggar och tak.


Han gjorde nämligen vägg för vägg klar för att sedan montera ihop det. Ja det blev ungefär som en montera ihop en IKEA-möbel! Underredet kommer från en gammal hästtransport och huset kan flyttas med hjälp av en traktor.
 Pappa har även byggt själva stängslet (eller vad jag nu ska kalla det). Det är fem stycken ramar som man enkelt monterar isär när man ska byta ställe. 


Här ser ni lite av inredningen. Pappa byggde ett par reden där hönorna kan värpa. Praktiskt nog så rullar äggen ned när de värpt. Ni ser rätt, det är en dörrmatta som äggen ligger på. Detta för att äggen ska rulla ner mjukt och inte gå sönder.


Hönsen bor just nu hemma hos mig och Mårten. Jag tycker det är väldigt roligt!


Tolv bruna höns har vi.


Inte helt fel utsikt från hönshuset!

4 kommentarer:

 1. Underbar utsikt! Och höns... Är ju helt hönsfrälst, som du såg i min blogg :) Vi börjar fylla upp med djur i alla våra uthus nu, och det är så mysigt. Det ger en känsla och atmosfär som i alla fall ger en liten känsla av att bo på en riktig gård. När jag var barn och växte upp i en jordbrukarfamilj, då förstod jag inte att uppskatta det livet tillräckligt mycket. Nu som vuxen dras jag till det mer och mer. Nästa år hoppas jag att vi kan starta upp grönsaksodling på en av våra åkrar, och skaffa får :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så härligt att höra! Det känns som jag är lite lik dig. Är också uppvuxen i en jordbrukarfamilj och det är väl under de senaste åren jag verkligen börjat få upp intressesent för detta med djur och lantlivet. Man blir väl klokare ju äldre man blir :D

   Radera
 2. Vilket fint hönshus och vilken underbar blogg du har!

  SvaraRadera