onsdag 26 augusti 2015

Lanthandeln är nedlagd - men jag är inte lättad

Hanna Hellqust skriver i sin kröka "Lanthandeln är nedlagd - men jag är lättad" för tidningen Land att hon tycker det är sorgligt att den lilla lanthandeln i närheten av hennes sommarstuga sedan länge är nedlagd men att hon på ett annat sätt är lättad över det. För vore lanthandeln öppen så skulle det innebära att det bor så pass mycket folk att den faktiskt är lönsam. Ja, och så börjar folk trivas och föröka sig och vips så har hela poängen med ett hus i skogen gått förlorad.

Jag kände mig långt in i texten som ett frågetecken men sen kom jag till slutet.

"Jag bor ju också bara här på sommaren."

Och där har vi det.

Helt ärligt. Är det någon som tror att en lanthandel skulle innebära att landsbygden skulle fyllas upp och bli mer eller mindre som en småstad? En lanthandel, en skola eller en vårdcentral handlar snarare om överlevnad för landsbygden. Det handlar om att landsbygden inte ska utarmas totalt. Det handlar inte om att förstöra en idyll. Vi behöver allt detta och lite mer för att det ska finnas en idyll kvar för sommargästen att besöka. Ju mer samhällsviktig verksamhet som läggs ner, desto färre folk på landet och desto mer ödehus och igenvuxna marker. Inte ens sommargästen kommer tycka om det på sikt.

Det är sommargästerna och "folket i stan" som ser landsbygden som en del av Astrid Lindgrens värld och tycker att den ska förbli så. Man vill ha lugn och ro när man kommer ut på sommaren och maten kan man köpa med sig från stan så det kvittar om det finns en lanthandel eller inte. Strunt samma om det finns en skola eller inte för det behöver man inte bry sig om som sommargäst. Typ så.

Jag är också av den åsikten att landsbygden ska förknippas med mer lugn och mindre buller. Men ett mena att man är lättad över en nedlagd lanthandel, en skola eller varför inte en vårdcentral finns det ingen av oss som faktiskt bor här som tycker. Den åsikten kan enbart komma från någon som varken bor eller verkar på landet och som egenligen inte bryr sig om landsbygdens var eller icke vara överhuvudtaget.

Kort och gott, jag är inte lättad över en nedlagd lanthandeln och kommer heller aldrig vara det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar