onsdag 16 september 2015

Chaga (Sprängticka)


På bilden ser ni en chaga, eller sprängticka som den heter på svenska. Sprängtickan har använts som medicinalväxt i Asien under flera tusen år för att stärka immunförsvaret. Det ska vara lite av kungen bland medicinalväxter till och med!

Inte förrän nu på senaste tiden har jag hört talas om den. Söker man lite på nätet så hittar man ett flertal webbshoppar som säljer sprängticka för dyra pengar.

Men vad är nu denna sprängticka bra för?

Ja, det verka vara lite allt möjligt. På Morotslivs blogg kan man läsa om att den bland annat ska vara bra vid bröstcancer, levercancer, livmodercancer och magcancerSprängticka är antibakteriell, antifungal, anticandida, antiviral, balanserar immunförsvaret och är därmed bra vid autoimmuna sjukdomar. Listan fortsätter lång. Men att säga att det helt hundra är så det kan såklart inte jag göra och kanske ingen annan heller. Men eftersom den inte är farlig på något vis tycker jag det är spännande och roligt att prova. Är du intresserad så råder jag dig att spana runt lite på nätet, det finns en hel del att läsa. Förutom Morotsliv kan jag tipsa om Maggies blogg. Här får du bra tips på hur man känner igen sprängticka och här hur man använder den.

I alla fall så berättade jag om sprängticka för min mamma och bara några dagar efter hade hon hittat en, och riktigt stor var den med!Det är björkar ni ska hålla koll på för det är på dem sprängticka växer.


Vi sågade ned den från trädet och därefter i små bitar för att underlätta torkningen. Sen är det bara att köra igång och göra te. Jag går på Morotslivs linje och tar en bit på cirka 3x3 cm för 1 liter te. Det ska sjuda i minst en halv timme i vatten men gärna i många timmar. Det går lika bra att koka sprängtickan färsk eller torkad, hel, i bitar eller pulver. Använder man en bit som jag gör så kan man återanvända den 5-6 gånger tills vattnet är så ljust så den inte ger ifrån sig så mycket längre. 

Så när ni är ute och plockar bär och svamp, håll koll efter denna dyrgrip! Men växer sprängtickan inte på er egen björk måste ni fråga innan ni börjar såga, skära eller på annat vis tar lös den!


3 kommentarer:

 1. Jag är lite mesig och skulle nog inte testa den där...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihi, ja men man ska göra det som känns bra för en!
   //Hanna

   Radera
 2. Jag dricker i stort sett varje dag. Det har faktiskt forskats en hel del om sprängticka och det är nog bland det nyttigaste man kan få i sig.

  För den vetgirige:

  http://www.betterhealththruresearch.com/340ResearchPapersChaga.htm

  SvaraRadera