lördag 10 oktober 2015

Bröd i lergryta

Har du en lergryta som står undangömd i skåpet? Ta fram den och prova att baka bröd!
Brödet behöver bara jäsa en gång. Den andra jäsningen sker medan lergrytan kommer upp i rätt temperatur i ugnen.

Här kommer ett recept på det bröd jag bakade här om dagen.1 bröd 
25 gram jäst 
5 dl vatten
0,5 dl olivolja
1 msk flytande honung
1 msk brödkryddor
1 dl ( eller mer) solrosfrön
1 dl (eller mer) russin
4 dl vetekli
3 tsk salt
7 dl rågmjöl grovt
4 dl vetemjöl special
Pensling och garnering:
vatten och havregryn

GÖR SÅ HÄR

Lägg lergrytan i blöt ca 30 min. Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt sedan degspadet lite åt gången tills all jäst är löst.  

Blanda i olivolja, honung, brödkrydda, solrosfrön, russin, vetekli, salt, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen i ca 5- 10 minuter med degmaskin, degkrokar på elvisp eller för hand. Pensla olivolja i den blötlagda och avrunna lergrytan. 

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma till en limpa. Pensla vatten runt limpan och strö på havregryn. Lägg limpan i grytan. Lägg bakduk på och låt jäsa ca 50 minuter. 

Lägg locket på grytan och ställ in i ugnen. Sätt ugnen på 150 grader. Grädda tills brödet har en innertemperatur på 98 grader.

Brödet efter jäsning. Redo för att sättas in i ugnen.


1 kommentar:

  1. Ser väldigt gott ut :) Jag har tyvärr ingen lergryta längre, minns inte vad som hände med den jag hade. Jag lagade i alla fall väldigt ofta grytor i den, och det blev också väldigt gott.

    Själv gillar jag att baka surdegsbröd. Jag lade upp några bilder, recept och tips här: https://justnujusthar.wordpress.com/2015/10/09/tips-pa-hur-du-lyckas-med-surdegsbrod/

    SvaraRadera