tisdag 15 mars 2016

Odlingsfunderingar

Jag funderar och grubblar lite över denna odlingssäsong, som för övrigt inte har börjat för min del. Ifjol hade jag och mamma ett gemensamt trädgårdsland hemma hos mig. Vid den här tiden var vi i full gång och förkultiverade. Från att jag odlat i en liten pallkrage blev det ganska mycket satt. Jag är en person som vill väldigt mycket och har alltid en massa projekt igång men det blev tyvärr lite för mycket ifjol och vi hann inte riktigt med allt ute i landet. Då blir det inte roligt. Vi har känt oss lite trötta och inte speciellt sugna på att ta tag i odlingarna men nu börjar det bli mer inspirerande. Kanske var det helgens strålande väder som gjorde sitt!


Så odlingar blir det bestämt för vår del. Jag och mamma kör efter "trail and error" alltså prova och lära av misstagen istället för att läsa in hos i massa böcker. Vet inte om det är helt effektivt alla gånger men det är som roligt att bara ge sig in det! Från ifjol har vi bland annat lärt oss att vi inte ska odla chili eftersom det är inget som går hem hos oss. Istället ska vi satsa på mer paprika. Kolrötterna, potatisen, squashen, broccolin och purjolöken växte fint men rödbetorna och majrovorna trivdes inte alls i jorden, vi tror det var för hårt.

Jag har en liten idé att jag ska köra en regelbunden uppdatering här på bloggen om hur det går för oss med odlingarna. Kanske till och med lite videor. Men det är bara en idé, allt hänger på att tiden ska räcka till. Vet inte hur många gånger jag önskar att jag slapp sova så jag kunde hålla på med mina tusen projekt istället!
 


9 kommentarer:

 1. Så kul :D Vi planerar också odlingarna nu, det är svårt, förra året blev det nästan inga skördar, för kall vår :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag det känns roligt! Jag hoppas du får ett bättre odlingsår i år! Hur mycket odlar ni?

   Radera
 2. Jag kände likadant tidigare i år. Men jag fick i alla fall petat ner några frön i jorden och när de kikat upp så kom också lusten tillbaka, nu måste jag ta hand om dem. Men det kommer kanske inte bli sådana mängder som tidigare år. :)
  Dina fina bilder är ju en perfekt målbild för hur resultatet ska bli, och visst påverkar det fina vädret odlingshumöret också. Hoppas att lusten återvänder.
  Jag önskar dig en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så härligt att du kommit igång. Och jag tror att kommer vi väl bara igång med att peta ner lite fröer så kommer det kännas ännu bättre. Det är så lätt att man sätter press på sig själv att man ska göra si och så och att det måste bli perfekt men att ta det lugnt, göra det man klarar av och hinner så att det känns lustfyllt är ju så mycket viktigare!
   Ha en fin dag!

   Radera
 3. Så underbara bilder. Det vore fint att få se era framsteg (och missöden)! Jag drömmer också om odling i den lilla mån som är möjlig i en lägenhet, men mina paprikor har inte så mycket som vänt på sig i jorden efter två veckor så nåt gör jag nog fel. Ändå är det spännande och rofyllt på något vis och får gå lite som det går. Jag är glad att jag inte lever på utvandrarnas tid och måste samla enstaka sädeskorn på ett täcke för att få ihop mat till vintern. Då hade det blivit knapert här ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja det kommer nog bjudas på både och, alltså både missöden och framsteg :D När vi förodlade (bland annat paprika) så stod allt på föräldrarnas inglasade altan, mycket värme och solljus. Paprikan tog sig väldigt fint. Vi satte sedan om det i större krukor och tillslut kunde de stå utomhus mot växthusväggen. Vi provade faktiskt med fröer från paprika vi köpt i affären och det gick utmärkt. Haha! Ja det är frågan om jag hade klarat på den tiden! Man är tacksam att man kan odla bara för skojs skulle idag :)

   Radera
  2. Jag gjorde samma sak - skrapade fröer ur en vanlig ekopaprika från affären alltså! Måste ha fått ett dåligt exemplar för första gången jag gjorde det (utan plan och helt på måfå) kom vartenda frö upp medan det nu är dött som i graven trots många timmar i böcker och framför trädgårdsforum. Nåväl, kanske avokadon tar sig så småningom - den har jag ännu lite hopp om :) Låter himla fint med paprikaplantor mot växthusväggen dock, så jag kanske ska göra ett nytt försök!

   Radera
 4. Det vore väldigt roligt att följa ert odlingsår :) Vi skall börja i år, men jag vill läsa på och få litet mer kött på benen och vågar inte riktigt kasta mig ut i trial and error som ni. Jag har precis insett att jag nog måste begränsa mina planer. Vi har två åkrar att odla på, men som du också skriver, man vill oftast för mycket. Därför blir det odlingslådor för oss i år, för att göra det mer lättskött, så får vi se nästa år om vi utökar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du vill följa oss! Så spännande och det är nog bra att läsa på lite :D Jag tror ni gör helt rätt som börjar med odlingslådor, för blir det för mycket kommer det känns jobbigt och som om man inte gör annat än står med huvudet i trädgårdslandet! Odlingslådor är perfekta, då känns det mer begränsat på något vis. Lycka till!!

   Radera