tisdag 21 juni 2016

SUP istället för kajak

Det är inte bara en gång jag fått höra att man inte riktigt förstår grejen med SUP (Stand Up Paddleboard). Personerna i fråga har paddlat kajak sedan tidigare och ser inte alls tjusningen med SUP. Jag kan faktiskt förstå, jag som paddlat en del kajak tänkte detsamma men det var innan jag provade! Jag tänkte nu försöka ge mig in på att förklara vad det är som fått två kajakfantaster (mig och Mårten) att snöa in på SUP!


Det absolut största fördelen enligt mig är att det är så enkelt att ta sig iväg och det gör att man använder brädan väldigt ofta. Jag och Mårten kan en sån där fantastisk vacker kväll mitt i veckan ta våra brädor under armen (eller enkelt spänna fast dem på takräcket på bilen) och bege oss till sjön. Vi paddlar sisådär 20 minuter och sen går vi hem och förbereder inför en ny arbetsdag. Snabbt och enkelt, istället för att ta den där kvällspromenaden. Jag lovar, vi har aldrig lyckats göra något sådant med kajaken, det har alltid känts som ett större projekt. Har man dessutom en uppblåsbar variant är det ännu lättare att ta med den om man ska resa. Ifjol sommar när vi semestrade i Norge slapp vi köra runt med en kajak på taket, vi hade en uppblåsbar sup i bagaget istället. 


Tro det eller ej men du har stora möjligheter att göra olika saker med brädan. Man behöver inte bara paddla plattvatten utan det går lika bra att surfa med den. Det är faktiskt riktigt roligt och är enklare än vanlig vågsurfing. Förutom att surfa så kan den nyttjas för träning, yoga, eller bara för lek. För en som mig som inte gillar att ligga på stranden och sola är den perfekt, mitt sällskap kan sola och jag kan paddla!


Det är lätt att komma igång även om man är en nybörjare. Du behöver en bräda och en paddel och redan första gången man provar hittar man snabbt balansen och känslan. Det är lätt att kliva av och på till skillnad från kajak vilket ytterligare spär på känslan av behändigheten med SUP. 


Och det här med att stå upp, det kan verka lite lustigt och kanske helt onödigt för en van kajakpaddlare. Men jag lovar, det är något av det bästa! Det är en helt annan frihetskänsla, ja det känns som man går på vattnet. Paddlar man i en klar sjö kan man se botten, fiskar, växter och så vidare på ett vis man inte gör när man sitter nere i en kajak. Det är verkligen underbart!


Nu har jag rabblat massa positiva aspekter med SUP, jag vill dock poängtera att jag fortfarande ser kajak som ett alldeles utomordentligt transportmedel. Den nackdelen jag kommer på är att SUP inte fungerar lika bra om man vill kunna ta med sig saker för övernattning. Det är inte omöjligt att ta med sig tält och annat som behövs för en övernattning (det har vi gjort) men det finns helt klart andra packmöjligheter i en kajak. Är man väldigt intresserad av att kunna övernatta och ta med sig mycket prylar, ja då kanske kajak är det bästa men annars så skulle jag verkligen rekommendera SUP istället. 


Är du sugen att prova?
Fler och fler börjar anordna kurser och det finns även möjlighet att hyra brädor. Det ger möjlighet att prova på innan man ger sig in på att köpa en egen. För er som bor i krokarna kan jag tipsa om Höga Kusten Surf, där kan man både gå kurs och hyra en bräda.


Hoppas jag inspirerat er!4 kommentarer:

 1. jag gillar verkligen sup, men känner mig lite ostadig när jag står och det är vågigt. för några år sedan hade jag en sup med packningsmöjlighet, precis som i en kajak. visserligen rätt så litet utrymme - men ändå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett tips från mig när det är lite vågigt, är att vara mjuk i knäna och låta brädan röra sig fritt med vågorna, inte försöka hålla emot. Plus att inte titta i vattnet på vågorna, utan blicken långt fram mot horisonten. Svårast är att få vågorna bakifrån då man får skjuts och brädan vill vrida sig åt alla håll. Då böj på knäna, lite lägre tyngdpunkt och paddla korta, snabba paddeltag för att hela tiden ha hjälp av paddeln. /Magnus

   Radera
 2. Underbara bilder! Min man paddlar kajak och jag har börjat också. Måste testa det här :-) får bli en spegelblank dag.

  SvaraRadera
 3. Tack - äntligen någon som förklarar grejen med SUP! För även om jag inte brukar paddla kajak heller så har jag inte riktigt förstått tjusningen med att stå på en bräda (om man inte bara ska vara snygg, i yogapose vid turkost hav), men du förklarar väldigt bra att känslan och även sikten blir annorlunda på vattnet när man står. Ljuvliga bilder också.

  SvaraRadera