fredag 12 augusti 2016

Landsbygdsporträtt - Sara Idenfors (Västerbottenssåpa)

I en liten by vid namn Siksjönäs utanför Vilhelmina tillverkas en fantastisk såpa under namnet Västerbottenssåpa. Receptet är gammalt och kan spåras till 1926 och kanske till och med längre än så. Det är Sara och Magnus Idenfors som i fabriken hemma på sin gård ser till att såpan blir verklighet. Idag är det Sara och hennes företag som står i centrum i mitt landsbygdsportätt.


Sara Idenfors. Foto: Västerbottenssåpa

Vi börjar från början.
Det var Saras gammelfarmor Fredrika Helmersson som kokade såpa av det fett som blev över när djuren slaktades på gården. Sara har alltid hört berättas om hennes fantastiska såpa och hur hon aldrig slängde något utan återbrukade allt. Under de år som Saras familj drev Hotell Wilhelmina så föll det sig naturligt att koka såpa på det fett som blev över när fritöserna tömdes. Saras morfar Arne hade receptet på sin mammas såpa kvar och efter att han gjort några mindre förändringar i receptet så fungerade det mycket bra. Under de här åren såldes ingen såpa, den användes bara internt och hotellet städades med den egna såpan. När hotellet fick nya ägare 2012 så tyckte Sara och Magnus att det var synd att såpkokandet inte skulle fortsätta, så där och då bestämde de sig för att göra ett eget företag och en produkt av det. Efter ett års föräldraledighet och mycket funderande började de bygga fabriken och 2015 gjorde de sitt första bokslut.


Foto: Västerbottenssåpa

- Det vi gör idag är egentligen precis samma sak som gammelfarmor Fredrika gjorde hemma på gården i Hornsjö för 90 år sedan, vi tar reda på sådant som blir över och gör något nytt av det! Fredrika tog det sämsta fettet vid slakten, det som inte gick att göra annat av och kokade i sin vedeldade grytan, vi tar hand om fett som blir över från närliggande restaurangers fritöser. Istället för att koka över öppen eld, körs de genom ganska avancerade reningsanläggningar från USA och kokas i elektriska kittlar men tanken är den samma.

Magnus och Sara i såperiet. Foto: Västerbottenssåpa

I fabriken arbetar Sara och Magnus men när det blir mycket så har de hjälp av bådas föräldrar. Jul är ett sådant tillfälle när det blir lite för mycket för att de ska kunna klara allt själva. Både Sara och Magnus har andra jobb på sidan om. Det har varit nödvändigt även om det har gjort att företaget utvecklas mer långsamt än vad som faktiskt hade varit möjligt om de kunnat arbeta i alla fall en heltid med sitt företag.
- Eftersom starta-eget stödet i praktiken inte längre finns så har det inte varit möjligt att satsa en heltid här utan det måste istället bli kvällar och helger som får företaget att växa om än mer långsamt.


Foto: Västerbottenssåpa

Såpan tillverkas alltså i Siksjönäs vilken är en liten by 2,5 mil norr om Vilhelmina. Här är Sara född och uppvuxen och även om hon flyttade runt lite för studier så har hon alltid haft sin bas och hjärta i Siksjönäs.
- Man har trott att byn skulle avfolkas och "försvinna" men så har det inte blivit.
I byn finns inte längre skola och affär, de lades ner för länge sedan men istället har barnfamiljer flyttat in och andra företag etablerat sig.
- Jag antar att det bara är en naturlig utveckling och att vi hittat en annan form för att bo i byn bara. Det är i vart fall roligt att se att utvecklingen går mot fler barn, fler invånare och mer liv i byn.


Foto:Västerbottenssåpa

Sara tycker det är en jättestor fördel att ha fabriken på samma fastighet som deras bostadshus. Eftersom de har små barn måste de kunna jobba när tid finns och hade de haft långt att åka hade det inte fungerat.
- Det är fantastiskt att kunna "springa på jobbet" en kvart när man måste och sedan vara hemma igen på bara några sekunder. Supereffektivt skulle jag vilja säga!
Dessutom har de lantbrevbäring vilket gör att de kan skicka paket (beställningar via webbutiken) som är framme redan nästa dag direkt från dörren.

Sara kan du berätta ur det gick till när startade igång företaget? Har du några tips att dela med dig av?
 
Vi sökte investeringsstöd och fick jättebra hjälp från kommunens företagsrådgivare men länsstyrelsen var inte alls imponerade och sa faktiskt rent ut att de inte trodde ett dugg på varken oss eller idén. Handläggaren sa faktiskt att han var ganska säker på att det aldrig skulle kokas någon såpa utan att det mest troligt var ett älgslakteri vi försökte "snika till oss". Men eftersom han var så juste så skulle vi i alla fall få ett microstöd, där lite marknadsföring och typ en våg fick ingå men någon hjälp med bygget av fabriken fick vi inte. Jag minns att jag tänkte att det här måste vara en bra idé om den är så pass unik att Länsstyrelsen inte ens kan tänka tanken! Mitt bästa råd är ändå att kontakta kommunens näringslivskontor - det är väldigt viktigt att ansökningar om företagsstöd fylls i på rätt sätt om man ska ha en chans att få igenom dem och de som jobbar där är proffs på de här ganska tjorviga blanketterna.


Här kan du följa Västerbottenssåpa

Instagram: @vasterbottenssapa
Facebook: Klicka här

Såpan, och många andra fina produkter, finns att köpa i deras webbshop. Här hittar du även deras blogg där de delar med sig om tips och trix hur du använder såpan och andra produkter som de säljer. Väl värt ett besök! 


2 kommentarer:

  1. Vad coolt! Har aldrig reflekterat över hur såpa tillverkas och vad den innehåller. Jag tittade in på webshopen och bloggen och blev inspirerad. Jag tillhör dem som tyvärr använder vanligt rengöringsmedel. Nu ska jag genast byta. Jag tror till och med att jag har en burk såpa i skåpet. Vem vet, kanske det slutar med att jag beställer såpa från Västerbotten :-) Tack för inspo!

    Kram Lena

    SvaraRadera
  2. Heja heja! Jag skulle önska större förpackning fast såpa. Det går åt rätt så mycket i mitt liv.
    Fint att du skriver om företag i "Norrlands" inland!

    SvaraRadera