söndag 2 oktober 2016

Surlingon


Jag minns att som barn fanns alltid flaskor fyllda med lingon och vatten i farmors skafferi. Lingonen åt vi tillsammans med ovispad grädde och lite strösocker till efterrätt.  Jag minns att vi sagt surlingon, men jag undrar om det inte ofta går under namnet vattenlingon.


Eftersom det var en herrans massa år sedan jag åt denna efterrätt tyckte jag det var hög tid att ställa i ordning någon flaska.


Vet ni vad, någon lättare finns ju inte. Man tar ett par flaskor och lägger i nyplockade lingon. Sedan häller man på på kokat vatten som man låtit svalna. Vattnet ska täcka bären. På med ett lock och förvara svalt. Det här gammaldags sätt att konservera lingon, några tillsatta konserveringsmedel behövs inte utan det sköter sig självt. Fantastiskt va!


Sen är det bara att vänta några månader. Jag tror nog det blir lagom runt juletid och det ser jag framemot!


1 kommentar:

  1. Vi sa vattlingon, En julhelg var vi bjuden till en familj ca: en kilometer hemifrån. Till efterrätt fick vi vattlingon och frun i huset sa att jag fick äta så mycket jag ville. och det gjorde jag. På vägen hem skjutsade min mor mig på sparken, men jag hade blivit magsjuk och spydde hela vägen hem, så vägen var röd hela vägen hem.

    SvaraRadera