fredag 14 april 2017

Kappan med stort K


Idag åkte jag och mamma till Cathrin i Hållen som säljer fantastiska vintagekläder. På väggen hängde den mest fantastiska 40-tals kappa jag någonsin sett. Jag fastnade för att den är så ljus, oftast tycker jag kapporna är svarta och murriga.


Den sitter verkligen perfekt över axlarna och i midjan. Nästan så att den är uppsydd till mig.


Sen har vi detaljerna, titta bara på kragen och de ursnygga knapparna.


Det är en så välsydd och det är verkligen inte lätt att få tag på såna här kappor.


Jag är så glad att etiketten sitter kvar för det gör att jag kan spåra den. Wettergrens, egentligen J.A. Wettergren Co.,Göteborg, var tydligen en av Sveriges första konfektionsfabriker med specialisering på främst ytterplagg för damer. Firman grundades 1836 och blev aktiebolag 1856, sedermera moderbolag i en stor koncern med tillverkning av överrockar, kappor och dräkter. Wettergrens lades ned under textilkrisen 1971.


”Firman J.A. Wettergren & Co. (hr Fredrik Holm) härstädes, en bland de största i sitt slag i norden, lägger f. n. vid Stigbergtliden grund till en större affärsbyggnad, som uteslutande kommer att användas för firmans kappaffär. Byggna­den uppföres i 6 våningar mot Stigbergsliden och 5 mot Nya Skeppsbrokajen. Hvardera facaden får den ansenliga läng­den af 44 meter.

Arbetet utföres af byggmästare F. O. Peterson.

Nästa höst skall denna storartade bygg­nad vara färdig.”
(Ur: Göteborgs Aftonblad 11 november 1896)

Foto ovan visar kappfabriken, tillskärareverkstad (foto: Göteborgs Historiska Museum). 


Man kan då hitta allt på internet, här ett foto på hur en kartong innehållande plagg från Wettergrens såg ut en gång i tiden (foto: Bohusläns museum).


Vill du läsa mer om Wettergrens finns ett intressant blogginlägg här.
2 kommentarer:

 1. Inte för att jag är mycket för kläder och mode men jag vill bara säga att du passar bra som modell. Lite spännande också med alla vintageplagg och kläder från förr i världen som du hittar, gammal textilare som jag ändå är.
  Glad Påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla, vilken komplimang! Jag tycker om historia på alla de sett, likt som jag älskar att känslan att kliva in i ett vackert gammalt timmerhus så är det något speciellt med gamla plagg. Förutom kvalitén i kläderna så tycker jag om att det burits av någon annan förr i världen. Det är lätt att man börjar fantisera om vad kläderna fått varit med om i sina dagar :) Glad Påsk!
   //Hanna

   Radera