torsdag 13 april 2017

Tips i odlingstider

Jag tänkte dela med mig av några återbrukstips så här i odlingstider.


MÄRKPINNAR
Det här är enkelt och smart, mamma fick det här tipset och nu förmedlar jag det glatt vidare. När det är dags för omskolning vill man oftast märka ut sina plantor så att man vet vad är som växer i varje kruka. Har man satt mycket fröer går det åt en massa märkpinnar och istället för att köpa går det utmärkt att klippa ner t.ex. ett använt smör- eller mjölkpaket. Vips har man en massa märkpinnar helt gratis! 


KRUKOR
Brukar du köpa penséer eller andra blommor som kommer i såna där små plastkrukor? Släng inte krukorna! Jag lovar, dessa är optimala när när det dags för omskolning. Hur mycket man än sparar räcker de aldrig till när dags att placera ut alla plantor!

Andra idéer kan vara att plantera i mjölk- och yoghurtförpackningar eller kanske kesoburkar. Tänk på att göra håll i botten bara. Eller varför inte använda de där plastförpackningarna som cocktailtomater brukar förvaras i, där är redan hålen i botten gjorda!

Att använda tidningspapper och vika krukor är en klassiker och väldigt enkelt. Det finns verktyg, så kallade krukmakare att köpa men det går även utan.

Så här gör du:1. Leta fram ett föremål med en rund botten (flaska, termos eller liknande), sax, tidning och en skål med vatten.
2. Lägg flaskan på ett tidningspapper, måtta så att du har några cm papper tillgodo för inviket till krukans botten. 
3. Rulla pappret runt flaskan och vik därefter in en botten. Tryck till.
4. Ett smart sätt för att få krukan att hålla ihop utan tejp eller liknande är att doppa krukans botten i vatten. Sen är det bara att försiktigt dra ut flaskan och ställa krukan på tork.


Om ni tänker pyssla ihop papperskrukor tycker jag även ni ska läsa Saras (Skillnadens trädgård) inlägg om att använda papperskrukor på bästa sätt.

LYCKA TILL!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar