onsdag 3 maj 2017

Hög tid för potatisen

 Åh, det är verkligen något speciellt att få äta den där första potatisen för säsongen som man själv har odlat! Nu börjar det faktiskt bli tid att sätta igång om man ska få sig någon skörd.
 

Ifjol blev det hela ganska misslyckat, av den enkla anledningen att vi hade så mycket att göra på vårkanten att potatisen blev satt alldeles för sent. I år ska det dock bli andra bullar har vi sagt. Egentligen är potatis väldigt lättodlad, bara man sätter den i tid det vill säga!
 
 
Än är det lite för tidigt för att sätta potatisen men det börjar helt klart bli dags att grodda sättpotatisen. Genom att förgro potatisen vinner du flera veckor i tid och kan börja skörda tidigare. En normal tid för förgroning är tre till sex veckor, men det är lite beroende på hur varmt du har potatisen. Om den ligger svalt går groningen långsamt och då är sex veckor lagom. I rumstemperatur kan du räkna med att groddarna kommer snabbare. Mellan 12 och 18 grader går groningen bäst och groddarna blir korta och stabila.
 
 
Något ytterligare att tänka på är att det finns flera olika potatissorter. Sätt en tidig sort och du vill få färskpotatis till midsommar och en höst/vinter sort om du vill lagra den. Vi kommer sätta både och. Har man ingen egen sättpotatis går det utmärkt att köpa t.ex. på Granngården.
 

LYCKA TILL!
 

1 kommentar:

  1. För mig blir det till att sätta potatis vid Kristi himmelsfärdshelgen. I år har det blivit dags att köpa ny sättpotatis. Har du tips på några bra potatissorter? :)

    SvaraRadera