söndag 11 juni 2017

Granskottssirap

Det finns en rad olika recept på hur man kan tillaga granskott. Jag har själv aldrig provat använda det i köket men blev inspirerad att testa i år. Det fick bli granskottssirap för min del. Är lite sugen på att göra glass också, vi får se vad jag hinner med innan tiden för granskottsplockning är över för denna gång!


En viktigt sak, kom ihåg att allemansrätten inte omfattar trädens "löv", så fråga alltid markägaren om lov först. 
Plocka aldrig toppskotten! 

Jag hittade en liten gran som växer i ett dike bakom huset. Den granen kommer röjas bort så jag kunde utan dåligt samvete plocka granskott därifrån.


Granskottssirap
Varva skotten med råsocker i en glasburk, vartannat lager skott, vartannat socker. Skruva på locket och ställ burken i ett soligt fönster. Låt stå i 3-4 veckor. Skaka och vänd på burken varje dag. När skotten tappat färgen och sockret smält är sirapen klar. Sila av och häll på mörk glasflaska.

Sirapen ska förvaras i kylskåp och kan exempelvis användas på glass, pannkakor eller ringlad över en sallad.


1 kommentar:

  1. Men wow, vilket spännande recept, att det liksom bara sköter sig själv. Och så vackra bilder! Blir väldigt sugen att testa detta.

    SvaraRadera