onsdag 7 juni 2017

Lofoten Del 3 - Henningsvær, Svolvær och Riksgränsen

Så här i stundade semestertider visar jag tredje och sista inlägget från fjolårets semester på Lofoten.
Här finns de två första delarna:


Är ni nyfiken på Lofoten så kommer ni få en massa tips och ni plöjer igenom mina inlägg!


Vi började alltså längst ned på Lofoten i Å och har nu tagit oss det vackra fiskeläget Henningsvær. Vi ställde upp husbilen bredvid vägen, strax innan samhället och plockade fram våra cyklar. Ett hett tips är att ta med sig cykel om man har möjlighet. På alla dessa små, men ack så vackra vägar, är de bra mycket härligare att se sig omkring med hjälp av cykeln än med bil.Här finns verkligen alla möjligheter till roliga uteaktiviteter. Vi cyklade förbi en massa bergsklättrare och att paddla kajak i det här området måste vara en dröm.
Efter en dag full av cykling var det skönt att sitta ner och bara njuta av den vackra omgivningen.Efter en god nattsömn startade vi dagen med löpning/vandring uppför Festvågtind.
Jag kan verkligen rekommendera att ta denna vandring om ni är i krokarna, för den vy man får där uppe är helt magisk!


Där nere ser ni Henningsvær, så vackert!


Efter en dusch och lunch packade vi in oss i husbilen och styrde vidare mot Svolvær. Vi hittade en fin plats att stanna till på och sen var det återigen dags att rulla fram cyklarna.


Här kommer några foton från vår cykeltur runt om i staden.
Där ute, i inloppet till Svolvær, ser ni skulpturen "Fiskerkona" (fiskarens fru) av Per Ung.Mårten blev inspirerad.


Ja, här kunde man allt sitta en stund.


Efter en natt i Svolvær rullade vi mot Sverige och Riksgränsen. Där skulle vi nämligen träffa på min bror och flickvän för att cykla längs Rallarvägen. Jag säger då det, gillar du att cykla är Rallarvägen ett måste för dig!


Vägen byggdes av rallarna som arbetade med järnvägen från Kiruna till Narvik. Den sträcker sig från Abisko Östra, förbi Björkliden och Riksgränsen till Rombaksbotten som ligger vid Rombaksfjorden i Norge.  Vi cyklade delen från Riksgränsen till Rombaksbotten.


Rombaksbotten.


Syskonen.


Vi cyklade längs Ofotbanen (järnvägen mellan Narvik och svenska gränsen) och gång på gång  förundrades jag att man lyckats bygga allt detta. Järnvägen invigdes 1902 och då hade man inte direkt dagens alla hjälpmedel. Imponerande.


Man ville inte vingla allt för mycket med cykeln för ibland var det väldigt brant och inte så mycket att spela på.


Ja det höll på att gå åt skogen! Brorsan ramlade ut för klippan men då var jag där som en räddade ängel. Snabb som tusan slängde jag mig och fick tag i hans händer!

Eller nej, vi ville ha roligt kort bara!


Efter en hel dag på cykel med ganska många jobbiga backar att klättra uppför var det så skönt att komma i mål. Här var det också dags att byta chaufför på husbilen. Husbilen skulle få rulla tillbaka genom Lofoten med min bror medan vi tog hans bil och körde genom Sverige tillbaka hem till Skalmsjö.

SAMMANFATTNING


Det känns som jag vill sammanfatta denna resa på något vis. Kort och gått så är det väldigt tydligt att man inte behöver åka över hela jorden och spendera månader utomlands för att få uppleva det mest fantastiska man bara kan drömma om! Mårten som både varit på Hawaii och Nya Zeeland tyckte våra dagar i Norge toppade dessa resor! Såklart väger man in tillgängligheten i det. På några dagar har vi åkt genom hela Lofoten och fått uppleva allt från höga toppar till magiska stränder.
Alltså Lofoten, åkt dit!1 kommentar:

  1. Vau, vilken fin bildkavalkad från Norge och Lofoten! Vilket landskap och vilken fin natur. Jag får detaljstudera tipsen lite senare för jag har planerat in en resa till Lofoten i slutet av september. Cykel kan jag tyvärr inte ta med mig men med husbil är det ett fint tips. Festvågtind verkar vara ett en fin avstickare. Jag ser också fram emot att ta del av ett höstfint Norrland uppåt fjällen.

    SvaraRadera