tisdag 18 juli 2017

Besöksmål i sommar - Gammelgården


I grannbyn Myckelgensjö har jag tillbringat mycket tid i min uppväxt. Här finns ett vackert besöksmål jag vill tipsa er om. 

Här ligger nämligen ett av landets bäst bevarade bondgårdar på sin ursprungliga plats. Gården har anor ända från 1600-talet. Den består av omkring 30 byggnader som alla har sin funktion. Här finns bland annat mangårdsbyggnad, förmånsstuga, fähus, linhus, kolhus, kornbastu och saltpeterlada. Delar ur filmerna "Barnen från Frostmofjället", "Träpatronerna" och "Nybyggarland" har faktiskt spelats in här.Gården är placerat högt i byn på ett vacker plats med utsikt över sjön. Jag återkommer hit varje sommar bara för att ta del av den speciella atmosfären och köpa lite gott fika såklart. Det känns som man flyttas tillbaka flera hundra år i tiden och det gillar jag verkligen.På sommaren finns här ett café som serverar kaffe och hembakat bröd. Cafét hålls öppet t.o.m 13 augusti, dagligen mellan klockan 11 och 17. Tisdag till söndag mellan klockan 12 och 17 finns en guide som utan kostnad berättar och visar runt på gården. Fri entré är det också!


Här är ett ett litet bildspel jag satte ihop för några år sedan som ger er ett litet smakprov. Men som sagt, ni borde besöka platsen för det är flera gånger bättre!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar