onsdag 19 juli 2017

Landsbygdsporträtt - Martina Röed

Det känns så roligt att få göra detta porträtt. Saken är den att jag under en tid varit nyfiken på personen bakom det så fina klädmärket Bergelin, klädmärket som andas 20-till 60-tal.

Jag säger nu ett varmt "Hej" till Martina Röed!

Martina. Foto: Martina Röed


Bakgrund

Martina är 37 år gammal och växte upp i ett litet småländskt samhälle som heter Lenhovda. Vid 20 års ålder flyttade Martina till Malmö där hon startade och utvecklade sitt företag de första tio åren. Under dessa år drev Martina en butik där hon sålde vintage och sitt egna märke. Första åren var allt handsytt av henne själv men med tiden lejde hon sömnaden till en lokal skräddare. Nu mera sker produktion i Litauen. Martina har studerat ett år textil på folkhögskola men i övrigt är hon självlärd.

Martina bor just nu på familjens släktgård i Småland. Efter att ha spenderat närmare 15 år i Malmö blev längtan till naturen för svår så det var inget svårt val att flytta. Martina stannade nog lite längre än hon egentligen ville i Malmö och det gjorde flytten efterlängtad. 
- Jag var färdig med livet i lägenhet i storstaden. Jag har varit på den här platsen mycket i min barndom så jag kände mig redan som hemma. Mitt klädmärke har också en stark anknytning hit.

Bergelinhuset där Martina hämtat mycket av sin inspiration. Foto:Martina Röed

Sofie Bergelin
Sofie Bergelin var Martinas mormors mormors halvsyster. Hon bodde på släktgården i ett hus, det så kallade Bergelinhuset, som fortfarande står kvar. Martinas mormor har berättat mycket om hur det var när hon var liten och Martina har alltid tyckt det varit spännande.
- Om Sofia berättade mormor att hon tyckte om vackra klänningstyger och drömde om vackra kläder. Vi har hittat gamla mode- och mönstertidningar efter henne. Lite retades de med henne för att hon köpte tyger och la på hög som hon aldrig skulle få tillfälle att använda. 
Den där historien fastnade hos Martina som lätt kan relatera till hur Sofie kände. Martina älskar nämligen att göra klänningar i vackra tyger men går själv oftast i oömma arbetskläder. Sofie försörjde sig som maskinstickerska i hemmet och levererade strumpor, tröjor och annat till bygden. Ett intresse som Martina även tagit upp också.
- Jag har ett par stickmaskiner men hinner inte jobba med dem så mycket som jag skulle vilja.


Martina har restaurerat och grävt fram ett stenparti som anlades på 40-talet men som växt igen. Fotot: Martina Röed

Bergelinhuset
Huset Sofia bodde i stod tomt i 20 år innan Martinas mormor och morfar började renovera det på 70-talet. Det uppfördes någon gång under tidigt 1800-tal. Mycket lämnades orört och annat fick Martinas mormors distinkta och lekfulla stil. Martina älskar det huset och dess färgstarka inredning med en blandning av allmoge och 70-tal där hon tillbringat alla min barndoms sommar. 
- Trots att jag varit där så mycket hittar jag fortfarande detaljer som jag missat.  Mycket av mitt färgspråk kommer därifrån. Rummen har lite olika färgteman och textilier är tillverkade specifikt för varje rum. Intresset för textilt hantverk har jag ärvt från mormor och mamma.

Dagny, en av sommarens vackra klänningar, fotade i Bergelinhuset. Foto: Martina Röed


Klädmärket

Martina gör plagg med stark inspiration från 20- till 60- tal. Vid materialval försöker hon välja bort syntet vilket används mycket i branschen nu. Inte bara för att skapa en genuint gammaldags känsla utan också för att plaggen ska få en längre livslängd. De använder främst bomull, viskos och lin. Plaggen tillverkas i Litauen och de försöker även att använda sig av tyger med europeiskt ursprung. 
- Vi tror på att göra så många förnuftiga val som möjligt vad gäller produktionen och ta in aspekten av miljövänlighet där det finns ett sådant alternativ. Att producera på hemmaplan är t ex en dröm som kanske kan bli verklighet framöver men så länge fungerar det bra att tillverka i ett annat europeiskt land. Designar alla plagg gör jag själv.

Kan du berätta om hur det fungerar med ditt yrke kopplar till bostadsort.

- Jag var lite rädd att det på något sätt skulle hämma mitt företagande att flytta ut på landet men det har snarare blivit tvärtom. Jag mår väldigt bra av att ha möjligheten att variera mitt företagande med att gå ut och arbeta med kroppen en stund.

Martina har inga problem med frakter vilket är viktigt för henne. Martinas erfarenhet är att lantbrevbäring tillsammans med de flesta stora fraktbolagen erbjuder i stort sett samma service som i en större stad. Mycket av Martinas företagande sköttes redan innan internet och det fungerar lika bra för henne nu.

Har du några värdefulla tips du vill ge till andra som drömmer om att flytta ut på landsbygden men inte vågar ta steget?

- Testa på först. Kanske hyr någonstans i ett område där du önskar hamna till slut?  Tänk och känn efter. Vill du bo helt isolerat eller kanske med grannar i ett sammanhang? Det är stor skillnad att bo där ingen någonsin har ett ärende eller i ett litet samhälle med några hundra invånare. Är du beroende av transporter är det värdefullt med busslinjer eller större vägar i närheten.

- Var beredd på överraskningar. Att äga sitt hus innebär en hel del överraskningar och inte mycket blir nog så som man föreställer sig när man fantiserar om sitt nya liv på landet men det kan bli väldigt bra ändå. Bara på ett annat sätt! Ta reda på hur ägandeförhållandena för de närmaste omgivningarna ser ut. Om du t ex köper hus med tomt som ligger i en glänta i skogen kan du snart sitta mitt i ett kalhygge istället om du har otur.

Martinas första försök att köra rakt med Harvestern och kupådret till grönsaksodlingarna. Foto: Martina Röed

Vad är det bästa med att bo på landsbygden?

- Närheten till naturen och vad det innebär för utbud av aktiviteter. Jag har aldrig känt mig bekväm med att motionera bland hundratals andra människor på gym eller i löpspår men far illa av att inte röra på mig.
Martina anser att det på landet finns många tillfällen till att använda sin kropp. Hon finner stor tillfredsställelse i  att odla egen mat.
- Inget extraordinärt men jag odlar basvaror som potatis, lök, tomater, kryddor med mera. Det är en njutning att resten av året äta det som kommer från ens eget arbete. Det känns viktigt att ta tillvara så mycket som möjligt. Min mamma är en fena på sådant och jag lärt mig nu av henne.
Martina har fått möjlighet att på senaste tiden att sätta sig in i för henne helt nya områden. T.ex. skötsel av skog. Martina har lärt sig att köra traktor något hon finner väldigt roligt.
- Det känns väldigt fint att kunna vara med på ett hörn och ta hand om den mark som sex generationer före mig brukat. Jag tycker även om att fiska ibland, plocka bär och svamp och annat som naturen erbjuder. Jag kallar mig ibland för grönavågare. Andra vågen!
Vill du komma i kontakt med Martina?
Kika in på hennes hemsida - www.bergelin.nu
eller på instagram - @firmabergelin
Annars går det bra att maila - info@bergelin.nu
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar