torsdag 13 juli 2017

Torka sommarens örter

Om dina kryddor växer lika mycket som hemma hos mig kan det vara svårt att hinna äta upp dem färska. Men vet ni vad, det alldeles utmärkt att torka dem för att använda året om!

Skörda
Man kan skörda under hela växtsäsongen, men kryddorna har mest smak precis innan de börjar blomma. Skörda gärna örterna på förmiddagen när daggen torkat upp, då är de fortfarande saftspända och innehåller höga halter av doft- och smakämnen vilket är de bästa förutsättningarna när man ska torka kryddor.

Exempel på örter som passar bra att torka är: oregano, timjan, rosmarin, salvia, mynta, dragon och citronmeliss.


Torka
Sprid ut kryddor på nät, torkställning eller tidningspapper. Repa först av bladen och lägg dem luftigt så de torkar lätt. De bör stå mörkt men ej för kallt.

Det går också bra att göra små kryddbuketter och hänga upp. Du ska tänka på att inte göra dem för täta för då kan växterna istället mögla. Solljus drar ur smak och doft ur bladen, därför är det bättre att torka örter på mörk plats. Efter ca 2 veckor är kryddorna färdigtorkade (bladen ska enkelt gå att smula sönder mellan fingrarna).

För att torka kryddor på plåt i ugnen breder man ut kryddorna på ett plåten. Sätt ungen på ca 25 grader och låt ugnsluckan stå på glänt. Kryddorna är färdigtorkade när de går att smula sönder ett blad mellan fingrarna.Förvara
Färdigtorkade kryddor förvaras bäst i en mörk lufttät burk eller en papperspåse. Du behöver inte smula sönder bladen förrän de ska användas på det sättet behåller örterna smak och doft bättre.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar