måndag 17 april 2017

Odlingsuppdatering 1

 
Jag har ett mål om att försöka vara bättre på att uppdatera kring odlingen detta år, vad tror ni om det? Ställ gärna frågor eller kommentera om det är något speciellt ni undrar över. Det ni ser på listan ovan är vad jag och mamma tänker odla detta år. Får vi något infall kan det hända att det blir något ytterligare men detta är planen än så länge. Som tidigare använder vi mammas och pappas växthus och anlägger trädgårdslandet intill mitt hus.
 
 
Det ni ser på fotot ovan är vad vi petat ner i jorden hittills, eller vi, det är mamma som gjort det mesta arbetet än så länge. Jag hoppas på att kunna hjälpa till mer framåt. Vi satsar på lite mindre tomater som kommer kunna växa i kruka. Jag fick ett tips av en bloggläsare om körsbärstomaten Tiny Tim vilket ska vara en lättodlad körsbärstomat för odling i kruka på balkong, fönsterkarm, växthus eller utomhus i mycket skyddat läge. Passar alltså såna som mig, som är utan växthus! Den provar vi i år och jag hoppas det ska bli lyckat.


Gurkorna växer på bra och dessa kommer planteras i mammas och pappas växthus eftersom de inte kan planteras utomhus utan skydd. Jag sitter faktiskt om drömmer om ett växthus. Jag vill ha ett så pass stort växthus att man kan sitta där inne och filosofera med en kopp kaffe i handen. Ett växthus är inte direkt gratis men samtidigt vill jag ha ett rejält som håller. Vi får så vad jag kan hitta på tillslut!
 
 
 

fredag 14 april 2017

En vit morgonI morse vaknade vi till ett vackert vinterlandskap. Mamma berättade att det varit hela 14 minusgrader i natt. Burr! Tack och lov att vi tog in panseérna jag planterat ut.


Det var som en dag i december och jag glömde för en stund bort att det faktiskt dundrar på mot en grönskande vår.


Eftersom jag visste att snön skulle vara ett minne blott mot eftermiddagen passade jag på att promenera en runda i min vackra by.


Det finns inget ställe på jorden som känns mer hemma än kära Skalmsjö. 


Jag blir heller aldrig trött på utsikten och kommer aldrig någonsin bli det. 

Kappan med stort K


Idag åkte jag och mamma till Cathrin i Hållen som säljer fantastiska vintagekläder. På väggen hängde den mest fantastiska 40-tals kappa jag någonsin sett. Jag fastnade för att den är så ljus, oftast tycker jag kapporna är svarta och murriga.


Den sitter verkligen perfekt över axlarna och i midjan. Nästan så att den är uppsydd till mig.


Sen har vi detaljerna, titta bara på kragen och de ursnygga knapparna.


Det är en så välsydd och det är verkligen inte lätt att få tag på såna här kappor.


Jag är så glad att etiketten sitter kvar för det gör att jag kan spåra den. Wettergrens, egentligen J.A. Wettergren Co.,Göteborg, var tydligen en av Sveriges första konfektionsfabriker med specialisering på främst ytterplagg för damer. Firman grundades 1836 och blev aktiebolag 1856, sedermera moderbolag i en stor koncern med tillverkning av överrockar, kappor och dräkter. Wettergrens lades ned under textilkrisen 1971.


”Firman J.A. Wettergren & Co. (hr Fredrik Holm) härstädes, en bland de största i sitt slag i norden, lägger f. n. vid Stigbergtliden grund till en större affärsbyggnad, som uteslutande kommer att användas för firmans kappaffär. Byggna­den uppföres i 6 våningar mot Stigbergsliden och 5 mot Nya Skeppsbrokajen. Hvardera facaden får den ansenliga läng­den af 44 meter.

Arbetet utföres af byggmästare F. O. Peterson.

Nästa höst skall denna storartade bygg­nad vara färdig.”
(Ur: Göteborgs Aftonblad 11 november 1896)

Foto ovan visar kappfabriken, tillskärareverkstad (foto: Göteborgs Historiska Museum). 


Man kan då hitta allt på internet, här ett foto på hur en kartong innehållande plagg från Wettergrens såg ut en gång i tiden (foto: Bohusläns museum).


Vill du läsa mer om Wettergrens finns ett intressant blogginlägg här.
torsdag 13 april 2017

Tips i odlingstider

Jag tänkte dela med mig av några återbrukstips så här i odlingstider.


MÄRKPINNAR
Det här är enkelt och smart, mamma fick det här tipset och nu förmedlar jag det glatt vidare. När det är dags för omskolning vill man oftast märka ut sina plantor så att man vet vad är som växer i varje kruka. Har man satt mycket fröer går det åt en massa märkpinnar och istället för att köpa går det utmärkt att klippa ner t.ex. ett använt smör- eller mjölkpaket. Vips har man en massa märkpinnar helt gratis! 


KRUKOR
Brukar du köpa penséer eller andra blommor som kommer i såna där små plastkrukor? Släng inte krukorna! Jag lovar, dessa är optimala när när det dags för omskolning. Hur mycket man än sparar räcker de aldrig till när dags att placera ut alla plantor!

Andra idéer kan vara att plantera i mjölk- och yoghurtförpackningar eller kanske kesoburkar. Tänk på att göra håll i botten bara. Eller varför inte använda de där plastförpackningarna som cocktailtomater brukar förvaras i, där är redan hålen i botten gjorda!

Att använda tidningspapper och vika krukor är en klassiker och väldigt enkelt. Det finns verktyg, så kallade krukmakare att köpa men det går även utan.

Så här gör du:1. Leta fram ett föremål med en rund botten (flaska, termos eller liknande), sax, tidning och en skål med vatten.
2. Lägg flaskan på ett tidningspapper, måtta så att du har några cm papper tillgodo för inviket till krukans botten. 
3. Rulla pappret runt flaskan och vik därefter in en botten. Tryck till.
4. Ett smart sätt för att få krukan att hålla ihop utan tejp eller liknande är att doppa krukans botten i vatten. Sen är det bara att försiktigt dra ut flaskan och ställa krukan på tork.


Om ni tänker pyssla ihop papperskrukor tycker jag även ni ska läsa Saras (Skillnadens trädgård) inlägg om att använda papperskrukor på bästa sätt.

LYCKA TILL!onsdag 12 april 2017

Skapandet fortsätter


Jag donar på med mina smycken och har så roligt! Som jag tidigare nämnt har jag som mål att sälja dessa under Konst-och hantverksrundan i Anundsjö som går att stapeln första maj. Efter det får vi se hur jag går vidare, finns intresse kommer sälja på annat sätt! Här kommer ett litet smakprov. Är det något ni någon gång ser och är intresserad av går det bra att höra av sig till mig.
 

Jag gör olika sorters ringar, halsband och örhängen mad gamla tyger som bas.


Här är dock ett undantag. En liten kaffekopp att ha på fingret, det borde väl alla kaffeälskare ha!


Ringar och örhängen av ett tyg som någon en gång klippt ned till trasor.


En sockerskål runt halsen!måndag 10 april 2017

Helgens loppisfynd

I lördags åkte jag och mamma till ett loppis i Norrflärke och jag tänkte visa er mina fynd!


 Är inte den här plåtburken helt underbart galen. Kan tippa på att den är från 70-talet, någon som gissar på något annat? För övrigt så matchar den ohyggligt bra med duken. Den har jag fått av mamma sedan tidigare (även den secondhand). 


En söt liten figur i trä för en femkrona, passande nu i påsktider.


Nu till det bästa fyndet. Ja, den här lampan är nog ett av mina bästa fynd på länge faktiskt. 120 kr och då fick jag även med nya fräscha lampor. Helt klart värd sin peng! 


torsdag 6 april 2017

En vårgåva

Idag svängde mamma förbi med en liten present till mig, en riktigt vårig sådan. Nog blir man som allra gladast för de där spontana gåvorna!


Se så sött och tänka sig, mamma hittade detta på Granngården i Bredbyn. Jag vet om att de har en del smått och gott men jag blev ända förvånad över korgen och handduken. Korgen känns så fint gammaldags med sitt utseende och färgerna. Med tanke på min positiva tillrop här skulle man nästan kunna tro att jag är sponsrad  men så är verkligen inte fallet!


Se vilken fin kökshandduk med olika svenska blommor.


Nu funderar jag på vad jag ska ha i korgen, kanske trädgårdsverktygen eller så hamnar den i skafferiet. Ja, det får bli skafferiet!

tisdag 4 april 2017

Mina röda Bergis-jeans


Jag måste bara visa er mina härligt röda hängselbyxor från märket Bergis-jeans!


Man kan ju undra hur det är möjligt att man kan hitta ett par byxor på second hand som sitter som gjutet. Det var nog tänkt att jag skulle ha dessa. Tror de kostade mig "hela" 25-30 kr.


Och inte är de använda utan helt sprillas nya eftersom lappen fortfarande sitter kvar.


Jag har lyckats spåra jeansen till Konfektionsföretaget Bergis AB som hade sin centrala verksamhet förlagd i Hillared, en ort i norra delen av Svenljunga kommun, Västra Götalands län. På 1970- och 1980-talet var den huvudsakliga tillverkningen Bergis-jeans som på den tiden var bland de mest sålda och populära i landet. Som jag kan förstå har företaget bytt namn till Berendsen och tillverkar arbetskläder.


Känner mig glad i dessa byxor!


Blusen är även den från secondhand, en tjuga fick jag ge för den. Det vackra mönstret är broderat för hand vilket gör den sådär extra fin i mina ögon.

Har du ägt några Bergis-jeans? Berätta gärna!
söndag 2 april 2017

Topptur i Kittelfjäll

Äntligen har jag lyckats ordna till detta inlägg!

I början av mars var vi några dagar i Kittelfjäll och inte vilka dagar som helst, utan vinterns bästa dagar tror jag! Mårten hade möjlighet att låna en stuga av en bekant och när prognosen visade strålande väder så tvekade vi inte. Vi var på plats i två och en halv dag men det kändes som en vecka med tanke på det vi fick ut av dessa dagar. Vi kom fram sent på lördag kväll och morgonen efter var till att ställa i ordning för dagen. Skidor, fika, lavinutrustning och annat viktigt, vi hade nämligen bestämt oss för att tura upp till toppen på Borkan (Borkafjället). Det gick som en dans, både upp och ned men jag ska inte sticka under stolen med att det kändes i benen efter den klättringen! Det hindrade dock inte oss från att ta en ny topp dagen därpå. På söndag var målet toppen på Daune (Daunatjåkko). Vädret var med oss även denna dagen, ja nästan så att det var snäppet varmare på måndagen. Nedan kommer en drös med bilder och en liten film som jag hoppas ska uppskattas!

Borkan (1348 m.ö.h)Daune (1291 m.ö.h)