onsdag 19 juli 2017

Landsbygdsporträtt - Martina Röed

Det känns så roligt att få göra detta porträtt. Saken är den att jag under en tid varit nyfiken på personen bakom det så fina klädmärket Bergelin, klädmärket som andas 20-till 60-tal.

Jag säger nu ett varmt "Hej" till Martina Röed!

Martina. Foto: Martina Röed


Bakgrund

Martina är 37 år gammal och växte upp i ett litet småländskt samhälle som heter Lenhovda. Vid 20 års ålder flyttade Martina till Malmö där hon startade och utvecklade sitt företag de första tio åren. Under dessa år drev Martina en butik där hon sålde vintage och sitt egna märke. Första åren var allt handsytt av henne själv men med tiden lejde hon sömnaden till en lokal skräddare. Nu mera sker produktion i Litauen. Martina har studerat ett år textil på folkhögskola men i övrigt är hon självlärd.

Martina bor just nu på familjens släktgård i Småland. Efter att ha spenderat närmare 15 år i Malmö blev längtan till naturen för svår så det var inget svårt val att flytta. Martina stannade nog lite längre än hon egentligen ville i Malmö och det gjorde flytten efterlängtad. 
- Jag var färdig med livet i lägenhet i storstaden. Jag har varit på den här platsen mycket i min barndom så jag kände mig redan som hemma. Mitt klädmärke har också en stark anknytning hit.

Bergelinhuset där Martina hämtat mycket av sin inspiration. Foto:Martina Röed

Sofie Bergelin
Sofie Bergelin var Martinas mormors mormors halvsyster. Hon bodde på släktgården i ett hus, det så kallade Bergelinhuset, som fortfarande står kvar. Martinas mormor har berättat mycket om hur det var när hon var liten och Martina har alltid tyckt det varit spännande.
- Om Sofia berättade mormor att hon tyckte om vackra klänningstyger och drömde om vackra kläder. Vi har hittat gamla mode- och mönstertidningar efter henne. Lite retades de med henne för att hon köpte tyger och la på hög som hon aldrig skulle få tillfälle att använda. 
Den där historien fastnade hos Martina som lätt kan relatera till hur Sofie kände. Martina älskar nämligen att göra klänningar i vackra tyger men går själv oftast i oömma arbetskläder. Sofie försörjde sig som maskinstickerska i hemmet och levererade strumpor, tröjor och annat till bygden. Ett intresse som Martina även tagit upp också.
- Jag har ett par stickmaskiner men hinner inte jobba med dem så mycket som jag skulle vilja.


Martina har restaurerat och grävt fram ett stenparti som anlades på 40-talet men som växt igen. Fotot: Martina Röed

Bergelinhuset
Huset Sofia bodde i stod tomt i 20 år innan Martinas mormor och morfar började renovera det på 70-talet. Det uppfördes någon gång under tidigt 1800-tal. Mycket lämnades orört och annat fick Martinas mormors distinkta och lekfulla stil. Martina älskar det huset och dess färgstarka inredning med en blandning av allmoge och 70-tal där hon tillbringat alla min barndoms sommar. 
- Trots att jag varit där så mycket hittar jag fortfarande detaljer som jag missat.  Mycket av mitt färgspråk kommer därifrån. Rummen har lite olika färgteman och textilier är tillverkade specifikt för varje rum. Intresset för textilt hantverk har jag ärvt från mormor och mamma.

Dagny, en av sommarens vackra klänningar, fotade i Bergelinhuset. Foto: Martina Röed


Klädmärket

Martina gör plagg med stark inspiration från 20- till 60- tal. Vid materialval försöker hon välja bort syntet vilket används mycket i branschen nu. Inte bara för att skapa en genuint gammaldags känsla utan också för att plaggen ska få en längre livslängd. De använder främst bomull, viskos och lin. Plaggen tillverkas i Litauen och de försöker även att använda sig av tyger med europeiskt ursprung. 
- Vi tror på att göra så många förnuftiga val som möjligt vad gäller produktionen och ta in aspekten av miljövänlighet där det finns ett sådant alternativ. Att producera på hemmaplan är t ex en dröm som kanske kan bli verklighet framöver men så länge fungerar det bra att tillverka i ett annat europeiskt land. Designar alla plagg gör jag själv.

Kan du berätta om hur det fungerar med ditt yrke kopplar till bostadsort.

- Jag var lite rädd att det på något sätt skulle hämma mitt företagande att flytta ut på landet men det har snarare blivit tvärtom. Jag mår väldigt bra av att ha möjligheten att variera mitt företagande med att gå ut och arbeta med kroppen en stund.

Martina har inga problem med frakter vilket är viktigt för henne. Martinas erfarenhet är att lantbrevbäring tillsammans med de flesta stora fraktbolagen erbjuder i stort sett samma service som i en större stad. Mycket av Martinas företagande sköttes redan innan internet och det fungerar lika bra för henne nu.

Har du några värdefulla tips du vill ge till andra som drömmer om att flytta ut på landsbygden men inte vågar ta steget?

- Testa på först. Kanske hyr någonstans i ett område där du önskar hamna till slut?  Tänk och känn efter. Vill du bo helt isolerat eller kanske med grannar i ett sammanhang? Det är stor skillnad att bo där ingen någonsin har ett ärende eller i ett litet samhälle med några hundra invånare. Är du beroende av transporter är det värdefullt med busslinjer eller större vägar i närheten.

- Var beredd på överraskningar. Att äga sitt hus innebär en hel del överraskningar och inte mycket blir nog så som man föreställer sig när man fantiserar om sitt nya liv på landet men det kan bli väldigt bra ändå. Bara på ett annat sätt! Ta reda på hur ägandeförhållandena för de närmaste omgivningarna ser ut. Om du t ex köper hus med tomt som ligger i en glänta i skogen kan du snart sitta mitt i ett kalhygge istället om du har otur.

Martinas första försök att köra rakt med Harvestern och kupådret till grönsaksodlingarna. Foto: Martina Röed

Vad är det bästa med att bo på landsbygden?

- Närheten till naturen och vad det innebär för utbud av aktiviteter. Jag har aldrig känt mig bekväm med att motionera bland hundratals andra människor på gym eller i löpspår men far illa av att inte röra på mig.
Martina anser att det på landet finns många tillfällen till att använda sin kropp. Hon finner stor tillfredsställelse i  att odla egen mat.
- Inget extraordinärt men jag odlar basvaror som potatis, lök, tomater, kryddor med mera. Det är en njutning att resten av året äta det som kommer från ens eget arbete. Det känns viktigt att ta tillvara så mycket som möjligt. Min mamma är en fena på sådant och jag lärt mig nu av henne.
Martina har fått möjlighet att på senaste tiden att sätta sig in i för henne helt nya områden. T.ex. skötsel av skog. Martina har lärt sig att köra traktor något hon finner väldigt roligt.
- Det känns väldigt fint att kunna vara med på ett hörn och ta hand om den mark som sex generationer före mig brukat. Jag tycker även om att fiska ibland, plocka bär och svamp och annat som naturen erbjuder. Jag kallar mig ibland för grönavågare. Andra vågen!
Vill du komma i kontakt med Martina?
Kika in på hennes hemsida - www.bergelin.nu
eller på instagram - @firmabergelin
Annars går det bra att maila - info@bergelin.nu
tisdag 18 juli 2017

Rosa och en härlig väska


Här kommer jag i min alldeles utsökta vintageklänning och väska!
Jag har börjat köpa kläder via facebook och instagram. Där kan man hitta massa kläder ofta till väldigt vettiga priser. Denna vintageklänning i finaste bomull är ett riktigt toppenfynd som kostade under 300 kr. Sitter som handen i handsken och så söt med det matchande lilla skärpet i midjan.


Kolla in väskan va! En otroligt charmig kvarleva från mammas faster.  


Mer rosa åt folket! 

Besöksmål i sommar - Gammelgården


I grannbyn Myckelgensjö har jag tillbringat mycket tid i min uppväxt. Här finns ett vackert besöksmål jag vill tipsa er om. 

Här ligger nämligen ett av landets bäst bevarade bondgårdar på sin ursprungliga plats. Gården har anor ända från 1600-talet. Den består av omkring 30 byggnader som alla har sin funktion. Här finns bland annat mangårdsbyggnad, förmånsstuga, fähus, linhus, kolhus, kornbastu och saltpeterlada. Delar ur filmerna "Barnen från Frostmofjället", "Träpatronerna" och "Nybyggarland" har faktiskt spelats in här.Gården är placerat högt i byn på ett vacker plats med utsikt över sjön. Jag återkommer hit varje sommar bara för att ta del av den speciella atmosfären och köpa lite gott fika såklart. Det känns som man flyttas tillbaka flera hundra år i tiden och det gillar jag verkligen.På sommaren finns här ett café som serverar kaffe och hembakat bröd. Cafét hålls öppet t.o.m 13 augusti, dagligen mellan klockan 11 och 17. Tisdag till söndag mellan klockan 12 och 17 finns en guide som utan kostnad berättar och visar runt på gården. Fri entré är det också!


Här är ett ett litet bildspel jag satte ihop för några år sedan som ger er ett litet smakprov. Men som sagt, ni borde besöka platsen för det är flera gånger bättre!söndag 16 juli 2017

Höga Kusten Swimrun 2017

Igår gick Höga Kusten Swimrun av stapeln och därmed gjorde jag även min Swimrun premiär i tävlingssammanhang. 
Här kommer en liten racerapport!


Vi var på plats strax efter kl 9 vid Gullviks havsbad där starten (och målet för originaltävlingen) var belägen. Väl på plats skrev vi in hos och fick vår så kallade "goodiebag" innehållande bland annat var sin bib-vest (tävlingsväst) och simmössa. Klockan 12 var det dags för start.  


Jag körde banan kallad "lightversionen" vilket var en nyhet för i år. Orginalbanan är lång och mycket tuff  (7,1 km simning och 29,6 km löpning) och det har av många önskats en kortare version. Till i år kom alltså lightversionen vilken innebar 11,9 km löpning och omkring 3,1 km simning. 

Trots sitt namn innebär lightbanan relativt svår terränglöpning och även en del långa simningar. I år bjöds det turligt nog på fint väder och vågorna var helt klart hanterliga. Tuffaste simningen var den men Klösan och Trysunda då det är öppna havet utan skydd från andra öar. 


Vi gick i mål på den så vackra ön Trysunda. Här fick vi möjlighet att duscha av oss och vila en stund innan båten kom som skulle ta hos tillbaka till start/målområdet. 

Jag är från kommunen och har sett dessa vackra miljöer tidigare men det slår mig ändå hur otroligt vacker tävlingsbana detta är. Örnsköldsviks skärgård är magnifik och jag tippar på att det är många deltagare som håller med mig. 


Hur det fick för oss?
Otroligt bra måste jag säga. Vi gick i mål strax under 3 h vilket är för oss fantastiskt bra. Vi kom 6:a av 16 lag och blev bästa tjejlaget i lightversionen. Emmas och mitt samarbete fungerade alldeles utmärkt. Emma, ja vad ska jag säga, hon visade sig verkligen vara stark som en oxe den tjejen! När jag var tung i benen var hon pigg och  kunde peppa mig! 


Väl tillbaka i Gullvik fick vi äta fantastisk god mat och inväntande Mårten och hans lagkamrat Daniel som körde hela banan. De gick i mål strax under 7 h vilket är en otroligt bra tid. De båda slog deras fjolårsresultat med över 1 timme. Imponerande! 

Då till en liten sammanfattning om vad jag tycker om det hela.
Först och främst är jag så glad åt lightversionen, för jag hade inte kunnat gå in och köra originalbanan som mitt första lopp. Jag tycker tävlingen (allt från säkerhet till mat) var riktigt bra ordnat. Som jag konstaterade tidigare så är miljön underbar! Med den riktigt stora vinsten är att jag i samband med detta lärt känna Emma! En stor poäng med själva sporten är att man kör i lag känner jag. Att man genomföra en tävling tillsammans med någon gör det hela till en så mycket större upplevelse på något vis!
torsdag 13 juli 2017

Torka sommarens örter

Om dina kryddor växer lika mycket som hemma hos mig kan det vara svårt att hinna äta upp dem färska. Men vet ni vad, det alldeles utmärkt att torka dem för att använda året om!

Skörda
Man kan skörda under hela växtsäsongen, men kryddorna har mest smak precis innan de börjar blomma. Skörda gärna örterna på förmiddagen när daggen torkat upp, då är de fortfarande saftspända och innehåller höga halter av doft- och smakämnen vilket är de bästa förutsättningarna när man ska torka kryddor.

Exempel på örter som passar bra att torka är: oregano, timjan, rosmarin, salvia, mynta, dragon och citronmeliss.


Torka
Sprid ut kryddor på nät, torkställning eller tidningspapper. Repa först av bladen och lägg dem luftigt så de torkar lätt. De bör stå mörkt men ej för kallt.

Det går också bra att göra små kryddbuketter och hänga upp. Du ska tänka på att inte göra dem för täta för då kan växterna istället mögla. Solljus drar ur smak och doft ur bladen, därför är det bättre att torka örter på mörk plats. Efter ca 2 veckor är kryddorna färdigtorkade (bladen ska enkelt gå att smula sönder mellan fingrarna).

För att torka kryddor på plåt i ugnen breder man ut kryddorna på ett plåten. Sätt ungen på ca 25 grader och låt ugnsluckan stå på glänt. Kryddorna är färdigtorkade när de går att smula sönder ett blad mellan fingrarna.Förvara
Färdigtorkade kryddor förvaras bäst i en mörk lufttät burk eller en papperspåse. Du behöver inte smula sönder bladen förrän de ska användas på det sättet behåller örterna smak och doft bättre.onsdag 12 juli 2017

Swimrun - En personlig utmaning

I höstas antog jag en utmaning, det handlar inte om något vad eller liknande utan jag antog en utmaning helt för mig själv. Egentligen kan man säga ett det består av ett huvudmål; att en dag delta i en swimrun-tävling. Där emellan satte jag upp några delmål och det hela skriver jag om nedan.


Första frågan man kan ställa sig är väl varför jag vill utöva swimun. Svaret på den frågan bottnar sig i att min kära sambo för två år sedan deltog i Höga Kusten Swimrun, en tävling som går av stapeln i Örnsköldsviks skärgård. Jag tyckte det verkade vara en sådan rolig träningsform och kände mig genast inspirerad att prova. Jag startade dock inte igång på direkten och det handlade väl egentligen om att jag inte kunde crawla för fem öre. Det tog enda till i höstas innan jag kom igång och då handlade det om plöja längder i simbassängen.


Första målet för mig var att börja simma på badhuset minst en, men gärna två gånger, i veckan. Jag som inte tyckt om att simma tänkte nu ge det en chans. Vid ett tillfälle här om året fick jag en lektion i crawl av en före detta kollega och utifrån det (och Youtube) har jag sakta men säkert börjat få in snitsen i vattnet. Från att tänka "gud vad trist med simning" började jag längta till mina pass i bassängen.


Efter ca ett halvår i bassängen och våren kom så var det dags att köra första simpasset utomhus. Här kommer vi till andra målet, att simma i öppet vatten. Jag som alltid haft stort respekt för vatten och tyckt det varit lite läskigt att simma där jag inte nått botten skulle alltså ge mig ut bara sådär! Första passet gick riktigt bra och därefter har jag simmat i olika sjöar och i även provat havet.


Tanken var inte att jag skulle köra Höga Kusten Swimrun i år men så dök möjligheten upp när Emma behövde en partner. Som ni förstår är jag en nybörjare som precis lärt mig vad swimrun är. Vissa kanske tycker jag är lite vågad men jag känner att det bara är att köra! Jag har lärt mig att försöka tänka "Vad är det värsta som kan hända?". Bli sist? Göra illa mig? Sinka Emma är kanske det värsta då men i sammanhanget har jag inget att förlora. Jag har gång på gång fått uppleva i mitt liv att det gäller att utmana sig själv om man ska utveckla sig och komma framåt. Att stå och stampa på samma ställe är inget för mig och därför vankas det tävling redan till helgen! Det känns otroligt spännande och kul på samma gång!

Vill du veta mer om swimrun? Här finns en sida med lite information.

tisdag 11 juli 2017

En ny häst i hagen


Här är han! 
Närmst i bild har ni gårdens senaste tillskott, fjordhästen Fridolf som kommer hela vägen från Fjällbacka hem till oss!


Får några veckor sedan åkte jag och mamma ner till Fjällbacka för att titta på femåriga Fridolf hemma hos hans uppfödare Bo Johansson. 


Mamma, som har haft häst i hela sitt liv, var sugen på att skaffa sig en häst för körning. Mammas andra hästar Lasse och Viktor går till visso att köra men är främst ridhästar. Fridolf är istället väl inkörd av sin uppfödare. Både mamma och jag tyckte Fridolf verkade så lugn och behändig. Bo spände för kärran och Fridolf stod där hur lugn och cool som helst. Ja, som ni förstår blev det ett köp. Mamma bestämde sig på direkten att hon gärna ville att Fridolf skulle flytta hem till oss. 


Tänk så fantastiskt, redan på direkten när hästarna släpptes ihop här hemma var de tre som gamla kompisar. Inga bråk utan snarare det ni ser på bilden ovan! Nu lär det bli mer körning framåt vilket känns väldigt roligt!måndag 10 juli 2017

Att hitta billiga friluftsprylar

Något jag verkligen anser är att friluftsliv ska vara något för alla, det ska inte behöva vara dyrt om man så inte vill det. Men hur hittar man billiga friluftsprylar egentligen?

Vandringsfantasten Angeliqa som driver Vandringsbloggen har nyss lagt upp en guide med tips för att hitta begagnande friluftsprylar billigt.Bland annat tipsar hon om nätforum, loppisar och auktioner. In och läs vettja!


söndag 9 juli 2017

En invigning


Igår rullade jag iväg på cykeln tillsammans med Alva till andra sidan av Skalmsjösjön, hem till mina föräldrar alltså. Det finns en plats vid sjön som kallas "hammarn", fråga mig inte varför för det har jag ingen som helst aning om. På hammarn står sedan tidigare en bastutunna och nu var det sags att inviga pappas nybyggda lusthus/grillstuga!


 Detta har han byggt själv och är det inte fint så säg!


Det bjöds på grillat över öppen eld. Synd för mig att jag redan stoppat i mig en hel grillbuffé tidigare! Men det var väldigt trevligt hur som helst. 


Vilken dag och vilken kväll vi hade igår alltså. Det är inte så många av dessa dagar och kvällar på en sommar så det gäller att försöka ta vara på det så gott det går. Det var flera av oss som jobbat i bygdegården under dagen eftersom Skalmsjös årliga kamsfest av stapeln i helgen. Av den anledningen var det tur att kvällen också var så fin, då fick vi alla njuta en stund av den fina sommardagen.


Några passade på att fiska medan jag fotade och njöt av den vackra kvällen. 


Fint avslut vid sjön som så många gånger förr!

tisdag 4 juli 2017

Helgens fynd


I söndags hade vi en riktigt avslappnad dag efter några intensiva dagar med St Olavsloppet. Vi tog oss bland annat tid att åka på två loppisar och gjorde något lite fynd tycker jag. Först och främst detta gröna uppläggningsfat. Jag tycker verkligen om grönt glas och hade ganska svårt att motstå detta. 


Fatet i sin helhet.Sen hittade jag gamla oanvända hyllbårder. Hur charmigt är det inte att ha såna i mina gamla köksskåp! Det finns nytillverkade som jag spanat på men nog är det snäppet bättre med dessa.


Nu till det bästa fyndet - En handväska i näver!
Ja, jag har fantastiskt näverväska en sedan tidigare men det är helt annan modell så jag tycker inte det var ett onödigt köp ;)
Denna kostade 20 kr och det enda jag behöver ordna till en liten läderrem så att väskan kan stängas.